Krouhané a kysané zelí, jako levný přírodní zdroj vitamínu C, doporučuje zemědělec David Smetana

29. září 2023

David Smetana ze statku ve Svobodných Dvorech je hostem naší radioporadny z rozhlasové kavárny. Na stole se tady objevily různé lahůdky, především ze zelí, které je tradiční součástí české kuchyně. 

Ukážete nám, co s tím zelím provést?
Ukáži vám, jak zelí očistit a jak ho připravit na krouhání, protože to ze začátku dá trošku práce.

Zemědělec může hodnotit sezónu, až když má peníze v kapse nebo na účtě. Do té doby se to pokaždé může změnit.
David Smetana, soukromý zemědělec

A proč zelí? Protože jestliže se řekne podzim, tak je to sklizeň a potom příprava zelí na zimu. Kysané zelí je velmi dobré i zdravé. Naši předkové dobře věděli, proč touto dobou zelí nakládali a pak celou zimu jedli. Je úplně nejlepší přírodní zdroj vitaminu C a zároveň působí i na dobře na naše trávení.

Ještě podotknu, že to je také velmi levný vitamin C, protože jde o domácí a poměrně levnou surovinu. Nemusíme dovážet citrony ze zahraničí, žádná uhlíková stopa, dokážeme si kysané zelí buď udělat sami, nebo si ho koupíme v obchodě.

Jaké se letos urodilo zelí? Jste spokojeni?
Zemědělec může hodnotit sezónu, až když má peníze v kapse nebo na účtě. Do té doby se to pokaždé může změnit. Letošní úroda zatím vypadá velice dobře, ale musíme si říct, že jsme teprve na začátku. Může přijít sucho, nebo může přijít naopak velmi nepříjemné počasí, mohou začít písně atd.

Čtěte také

To znamená, dokud hlávky nejsou prodané a zaplacené, tak to nemůžeme hodnotit. Samozřejmě bylo studené jaro, šli jsme jsme do polí zhruba o tři týdny později, pak bylo velké sucho, začalo nám pršet až začátkem srpna. Teď je poměrně velké teplo, a to jsme už na začátku října.

Takže čekáme na ranní mlhy a vlhkost. Uvidíme, jak budou odrůdy postupně dozrávat, protože my jich máme několik, abychom měli postupnou sklizeň a mohli jsme zákazníky postupně uspokojovat.

Končíme někdy koncem listopadu, celou tu dobu se snažíme zákazníkům nabídnout krouhané zelí, ale lidé budou mít možnost si ho koupit i třeba později.

Celou radioporadnu o krouhaném a kysaném zelí s Davidem Smetanou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související