Kuře s hříbky. Inspirace od Magdaleny Dobromily Rettigové

Jemná chuť na másle dušeného kuřecího masa je podtržena nenapodobitelným aróma hříbků a smetany. Jedná se o velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.

Ingredience
  • 4 zadní kuřecí čtvrtky
  • 250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml sladké smetany
  • vývar
  • muškátový květ
  • petrželka
  • sůl

Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na 1 lžíci másla krátce opečeme a pak dusíme do měkka. Během dušení podléváme vývarem. Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené omyté hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Pak je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme do měkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme. Porce kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.

Příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko