Kvůli zdražování energií mění svoje ceníky i studentské internáty

31. srpen 2022 11:17

S rostoucími náklady na studium musí od 1. září počítat i mnozí studenti středních škol, kteří si platí ubytování na internátech. Zdražování energií totiž donutilo některé domovy mládeže přepisovat ceníky.

S vyššími cenami za ubytování musejí od 1. září počítat například studenti na internátu v Přelouči. Ředitel tamního gymnázia a technické školy Miroslav Pavlata ale uvedl, že zdražení není nijak skokové, studenti dají za pokoj měsíčně 1600 korun, což je o 250 korun víc než v minulém školním roce. Na oplátku prý ale mají kompletně zrekonstruované pokoje.

Přelouč, Holice zdražují, Pardubice nemůžou

Ceny zvedá i domov mládeže při střední škole automobilní v Holicích. Ředitel Michal Šedivka řekl, že třílůžkový pokoj zdražili o 400 korun měsíčně a zdůvodnil to vyššími náklady na provoz v důsledku zdražování energií. Přesto byl mezi studenty zájem o ubytování velký, podle Šedivky mimo jiné proto, že internát je v současné době pořád levnější varianta ubytování než privátní bydlení.                   

Některé domovy mládeže naopak už ceny zvedat nemůžou, protože jim to zakazuje vyhláška. Jsou internáty, které od studentů už nějakou dobu vybírají za ubytování maximální možnou částku, což je podle ministerské vyhlášky 1600 korun u dvou až třílůžkových pokojů, a pro zvyšování cen tak už tyto internáty žádný prostor nemají. To je i případ největšího zařízení v kraji, pardubického domova mládeže na Dukle.     

„Úplata za ubytování se nemění, my jsme na maximu už pět let. Ta maximální částka je 1600 korun a víc nemůžeme zvednout,“ potvrdila ředitelka Alena Krabcová.

Čas na změnu vyhlášky?

Domov mládeže tak už nemá možnost do ceny za ubytování promítnout současný prudký růst cen energií. Podle Krabcové by bylo načase uvažovat o změně vyhlášky, protože se prý může stát, že kvůli té maximální možné výši ceny za ubytování nebudou mít dost peněz na úhrady plateb za energie nebo na provoz a na různé opravy.

Změna roky staré vyhlášky by měla logiku i podle ředitele Habrmanovy technické školy v České Třebové Jana Kováře, protože platby studentů za ubytování podle něj neodpovídají rostoucím nákladům na topení, elektřinu a vodu. Škola přepisovala ceník internátu už v půlce minulého školního roku, a to na 1500 korun měsíčně za pokoj, teď od září se ale cena nemění.        

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související