Lákají vašeho psa čokoládové figurky na stromečku? V tom případě buďte ve střehu!

15. prosinec 2015

O vánočních svátcích si pochutnáváme na nejrůznějších gastronomických lahůdkách. A hlavně na sladkostech. Ale to, co člověka krátkodobě neohrozí, jeho psovi může velmi uškodit.

Ne všichni psi snesou vanilkové rohlíčky a další dobroty bez újmy na zdraví. Pro některá plemena jsou hrozbou obyčejné hrozinky nebo ořechy. Ale pro všechny bez rozdílu je nebezpečná čokoláda. I o tom mluvila v Radioporadně výcvikářka Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje Klára Hlubocká.

Škodlivá čokoláda

Čokoláda obsahuje složku, která je pro psy toxická. Jmenuje se theobromin. Zatímco u lidí se theobromin metabolizuje snadno, u psů je jeho zpracování mnohem pomalejší, a tak se v jejich těle mohou hromadit toxické hladiny této látky.

Samozřejmě záleží na velikosti psa a na snědeném množství čokolády. Kakao, čokoláda na vaření a hořká čokoláda mají nejvyšší hladiny, zatímco mléčná a bílá čokoláda mají nejnižší obsah theobrominu. Pokud vám ale pes snědl jednu tabulku čokolády, nemusíte se obávat. Ovšem při větším množství je nutné kontaktovat veterinárního lékaře. Čas může hrát rozhodující roli.

Jak se otrava čokoládou projevuje

Na začátku se chování psa vyznačuje velkou hyperaktivitou. V lepším případě se pes zbaví škodlivého jídla sám. Ovšem theobromin ve větším množství může způsobit svalový třes, záchvaty, nepravidelný tlukot srdce, vnitřní krvácení nebo srdeční infarkt.
Riziko, které může postihnout vašeho psa, však záleží i na druhu čokolády, velikosti psa a zkonzumovaném množství.

Na petardy si pes zvykne. Ale musí se začít s výchovou od štěněte

Psa od útlého mládí zvykáme na rachot, který je venku kolem Silvestra běžný. Náš pes musí cítit ze svého pána absolutní jistotu, kterou říká svému čtyřnohému kamarádovi, že je všechno v pořádku. Tomuto postupu se říká desenzitizace neboli znecitlivění na jakýkoliv nepříjemný faktor. Pes zkrátka nastavuje zrcadlo našim pocitům a jeho chování je provázané s chováním psovoda. Jakmile začne být nervózní psovod, pes to vycítí a spojí si nervozitu svého pána s danou situací. Ať už je to silvestrovský ohňostroj nebo cestování autem, či návštěva u veterinárního lékaře. Jakmile my sami předem čekáme, že bude problém, většinou nastane. K veterináři je podle Kláry Hlubocké vhodné vzít s sebou oblíbené pamlsky pro vašeho psa, aby byl patřičně odměněný za klidné chování u lékaře a příště si spojil tento příjemný zážitek s daným místem.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.