Lázně ducha v Litomyšli nezaskočí ani počasí. Nabídnou tekuté svetry

26. duben 2016

Bavíme se a baví nás to. Přesně tak mluví organizátoři o přípravách tradičního zahájení lázeňské sezóny. Doufají, že podobné pocity budou mít i návštěvníci Litomyšle.

„Musíme se bavit. Jinak bychom nevymysleli takový program. Klasické lázně léčí tělo, u nás v Litomyšli léčíme ducha. Kulturou a hlavně laskavou legrací,“ říká Michaela Severová.

Vrchol akce? Víkend

Živo sice bude už ve středu, kdy se plánuje Knižní čtvrtek ve středu nebo v pátek, kdy vystoupí Blue Effect, ale hlavní dění nabídne závěr dubnovo-květnového týdne. „Sobota je pro nás zásadní. V deset hodin dopoledne zase otevíráme lázeňskou kolonádu. Čeká nás spousta výborné hudby, divadla, stánky.

Letos si připomínáme taky devadesáté narozeniny Olbrama Zoubka. V osm hodin večer mu mohou zájemci osobně přijít popřát. Poprvé se do oslav zapojuje nově revitalizovaný zámecký park. Představíme projekt Elegantní Česko. Novinkou bude swingová tančírna a celá řada dalších překvapení nás čeká.“

Na zahájení sezóny by měl dokonce dorazit osobně Karel IV. „Opravdu vycházíme z historických faktů, ale nadsázka k Lázním ducha patří. Stále častěji z řad historiků zaznívá tvrzení, že zřízení pražského arcibiskupství by bylo absolutně nemyslitelné, kdyby mu neotevřela dveře Litomyšl. Karel IV. se ve městě zasloužil o zřízení biskupství v roce 1344. Výročí připadá na sobotu,“ připomíná Severová.

První zvonění

Doteď Litomyšl nemá bijící zvony. Aktuálně se podařilo vybrat na první z trojice zvonů. Když všechno dobře dopadne, měl by být vidět už v sobotu. Město chce zvony umístit do chrámu Nalezení svatého Kříže.

Organizátoři na návštěvníky vyrukovali s různými výzvami: „Nebojte se podívat na půdu. Jestli máte nějaké šaty po babičce nebo po dědečkovi, oblékněte si je. Lázeňská kolonáda a historické obleky nerozlučně patří k sobě. Navíc se dá soutěžit o nejkrásnější lázeňský klobouk, kostým nebo pár.“

Michaela Severová

Díky Lázním ducha byla Litomyšl vyhlášená nejmagičtějším místem v republice a podle Severové si získala respekt i skutečných léčebných lázní. „Říkáme, že lázně nejsou jenom pro nemocné. Obecně mohou být místem, kam si lidé jedou odpočinout, načerpat síly.“

Jak bude?

Přípravy počasí nekomplikuje. „Jenom se trochu bojíme, aby se návštěvníci Lázní ducha nezalekli, ale snad by mělo být tepleji. Pršet by nemělo. Kdyby někomu trochu byla zima, budeme mít na lázeňské kolonádě spoustu tekutých svetrů,“ ujišťuje Michaela Severová. „Lehátková vyhlídka je na počasí hodně závislá. Pivní lázně se ale bez slunce klidně obejdou.“

Do akce se zapojí taky litomyšlský zámek. Na sobotu i na neděli chystá kostýmované prohlídky. A už teď mají prý organizátoři spoustu nápadů na příští lázeňský rok.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.