Ledničky, videa, stará kola. Dobrovolníci i letos při úklidu najdou poklady

10. říjen 2016

Za 72 hodin určitě stihnete hodně věcí. Někteří lidé letos už popáté budou pomáhat přírodě anebo ostatním. Akce začíná ve čtvrtek ve 12:00 a končí v neděli ve 12:00. Délka projektů je ale různá.

Třeba projekt Za krásnější Pardubice zažije už třetí ročník. „Kolem jezera Bajkal uklízíme odpadky. Přijít může kdokoliv v sobotu od dvou hodin odpoledne. První rok bylo odpadu obrovské množství. Nasbírali jsme přes 20 pytlů. Odpad rovnou i třídíme. Našli jsme tam ledničky, videa, stará kola. Loni už těch pytlů bylo jen dvanáct. Letos to snad bude ještě nižší číslo,“ říká za organizátory Hana Ondráková.

Nadšenců přibývá

Známou dobrovolnickou akci 72 hodin organizuje Česká rada dětí a mládeže. S ní spolupracují další mládežnické organizace. Zúčastnit se může kdokoliv, kdo chce nějak pomoci. Může si dokonce sám vymyslet svůj projekt, případně se zapojit do některého z existujících. Do více než 600 akcí se loni pustilo kolem 30 000 lidí.

Myšlenku podporují známé osobnosti jako třeba režisérka Alice Nellis, tenistka Karolína Plíšková, umělec Matyáš Valenta a další. Dobrovolníci pomáhají i v jiných evropských státech, třeba na Slovensku, ve Švýcarsku, v Maďarsku, v Rakousku, ve Slovinsku.

Podle webu projektu se letos v Pardubickém kraji bude uklízet i v Sezemicích, vyčistí se okolí obce Dolní Ředice a třeba v Chrasti vysadí na školní zahradu jabloně.

autor: MAL
Spustit audio