Legendární PRIM se vyrábějí už 75 let. Prototyp tehdy testoval i prezident, říká generální ředitelka

18. leden 2024

Kdo by neznal legendární hodinky PRIM. Firma ELTON hodinářská je na trhu 75 let. „Daří se nám zachraňovat tradiční firmu a z toho mám radost,“ říká generální ředitelka Renata Červenák Nývltová.

V pozici generální ředitelky je čtvrtým rokem. Firmu pozvedla a tržby vzrostly dvojnásobně. „Myslím, že i majitel má radost, že se nám daří zachraňovat tradiční firmu v Novém Městě nad Metují. Rvalo by mi to žíly, kdyby firma měla skončit.“

Nejvýraznějším počinem firmy v posledních letech je limitovaná edice hodinek PRIM Nebeští jezdci, inspirovaná osudy letců RAF. „Hodinkami jsme vzdali poctu pilotům a letcům ve službách RAF za 2. světové války. Symbolicky bylo vyrobeno 164 kusů – 100 k výročí nedožitých stých narozenin Richarda Husmanna, který pod pseudonymem Filip Jánský napsal knihu Nebeští jezdci, která vyšla v roce 1964. Zvolili jsme úplně nové pouzdro, kde jsou prvky letounu a příběhu jako takového. Také balení bylo speciální.“

Hodinky jako dar státním návštěvám

Renata Červenák Nývltová

Nejstarším modelem je Spartak z doby, kdy ještě neexistoval název PRIM. „Nejžádanější jsou pořád Orlíky, jak v menším provedení, tak i v tom větším, kdy jsme udělali edici Orlík II. Prototypy tehdy testovali prezident i členové vlády,“ potvrzuje Renata Červenák Nývltová.

Současný i předchozí prezident pokračují v tradici a také nosí jejich hodinky. Dávají se i jako dar státním návštěvám. „To určitě vnímáme jako prestiž a pýchu na značku. Myslím, že představitelé České republiky by měli nosit české hodinky.“

Sehnat hodináře není snadné

Firma jako jedna z mála osazuje hodinky vlastními mechanickými strojky. Většina z více než 140 součástek se vyrábí přímo ve vlastních prostorách společnosti v Novém Městě nad Metují a sehnat hodináře není úplně snadné.

„Potřebuje trpělivost, dobrý zrak a preciznost. Hodně pracovní doby se kouká přes lupu. Pracuje s miniaturními dílky, nejmenší komponent má 0,08 mm, což je síla vlasu. Existuje pouze jedno hodinářské učiliště, a to je v Jihlavě. Hodinářů máme deset a jen tři jsou vyučení. Učíme si je sami, jsou to srdcaři, mají k tomu vztah, takže jejich fluktuace je naštěstí malá,“ potvrzuje neutěšený stav tohoto řemesla.

O budoucnost oboru a výroby strojků se ale nebojí. „V tomhle počtu lidí si dokážeme poradit.“ Pokud byste se chtěli stát vlastníky českých hodinek, v současné době si na ně počkáte tři měsíce, u složitějších modelů i půl roku.

Alex Mynářová a Renata Červenák Nývltová

Proč chytré hodinky neboli smart watch nepovažuje za konkurenci? Kde berou inspiraci na nové modely? Dají se ještě sehnat Spartaky? Jak se původně ze sportovkyně stane technický typ a generální ředitelka? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.