Léto pod psa: přehřátí, bodnutí hmyzem, záněty uší

20. červen 2017

O nebezpečích, která číhají během letních měsíců nejen na psy, jsme si povídali s Adamem Hacurou z veterinární ambulance v Býšti. Nejvíce v letních dnech lékaři řeší přehřátí, bodnutí hmyzem, ušní záněty a dotazy na cestování do zahraničí.

V tomto období se nejčastěji potýkáme s přehřátím zvířat. Podle lékaře první pomoc, kterou můžeme poskytnout zvířeti, je ochlazení zvířete kontinuální sprchou. Polít mazlíčka vodou jednorázově, je to nejhorší. “Všechny periferní cévy se najednou stáhnou a zvířeti poté zamezíme dalšímu ochlazování. Ideální je zahradní hadice, vlhká deka nebo ručník a nechat přiložené delší dobu,“ doporučuje veterinář.

Bodnutí hmyzem

Hmyzí bodnutí je problém třeba u čivavy, pražského krysaříka a obecně u štěňat. Jiné je to pro 50 nebo 60 kilo vážícího psa. Pokud je pes alergický, je ten problém vždycky. Často zvíře aktivně vosu nebo včelu vyhledává, aby si s ní pohrálo. K bodnutí často dochází v oblasti hlavy, nejhůře dutiny ústní, jazyka. A tam může dojít k poměrně rychlému otoku, řádově do deseti minut. Nastanou obtíže s dýcháním a to je důvod k rychlé návštěvě veterináře. Tablety, které rychle zaberou u lidí, bohužel u zvířat nefungují. Injekci lékař aplikuje do svalů.

Čtěte také

Podobně jako u lidí i u psů je během parných dnů také třeba dodržovat pitný režim a při delších procházkách nezapomenout vzít s sebou vodu i pro pejska.

Opatrnosti není nazbyt ani při koupání. I zde platí podobná pravidla jako u lidí, tedy například to, že ani vodomilní psi by se neměli koupat v jezu či skákat na neznámých a nepřehledných místech. Máme mezi sebou i mnoho psů kardiaků, i na ně myslete a buďte jim vždy nablízku.

Při koupání psi častěji trpí záněty uší

Záněty uší

Při koupání může psovi natéct voda do uší a mohou nastat různé záněty, popřípadě po večerním koupání, když pes nestihne důkladně uschnout, mívá zapařeniny v kůži. Faktorem těchto zánětů je zvýšená vlhkost. “U plemen, která mají uši převislé, jsou záněty častější. Pokud rozpoznáte větší množství mazu a charakteristický zápach z ucha, navštivte veterináře,“ vyzývá Adam Hacura.

Jízda v autě se staženým okénkem psovi nevadí. Naopak, když má hlavu vystrčenou ven, je spokojený a naopak může mít uši zdravější, protože krásně větrají.

Dovolená v zahraničí

Pokud se chystáme odjet se psem na dovolenou mimo Česko, musí být čipovaný a musí mít vystavený pet pas. Nezapomeňte na očkování proti vzteklině. Třeba do Irska, nebo Velké Británie potřebuje zvíře i odčervení, které by mělo být provedeno přímo u veterináře přímo před odjezdem. K tomu ještě přidejte tři dny staré potvrzení s podpisem a razítkem, že je pejsek klinicky zdravý.

autor: RIH
Spustit audio