Letohrad chce podpořit odborné školství v regionu, společně s firmami připravuje projekt

19. únor 2013

Město Letohrad chce zvýšit zájem o studium na tamní průmyslové škole a odborném učilišti a také si udržet kvalifikované odborníky. Radnice proto jedná se zástupci firem z oblasti o možnosti poskytnutí stipendií studentům a také jejich pozdějšího uplatnění v těchto firmách.

Podle slov starosty Letohradu Petra Fialy je stále menší zájem například o obory elektrikář nebo nástrojař. Finanční podpora studentů a perspektiva zaměstnání by to ale mohla změnit a navíc kvalifikovaní odborníci by zůstávali v regionu.

„Projednávali jsme možnost konkrétní podpory nastupujících učňů tak, aby jim jednak bylo pomoženo při vlastním studiu, aby byli poté, co vyjdou ze školy, schopni bez dlouhého zapracování být firmám platným pracovníkem,“ uvedl.

Do června by měl podle něj být hotov konkrétní projekt, ve kterém budou tyto věci definovány. „Jednak jak stipendium, praxe ve školním roce, tak obráceně zase firmy budou posílat do učiliště své odborníky tak, aby pomáhali právě tomu studiu,“ přiblížil.

Z lednového jednání u kulatého stolu, kterého se účastnili zástupci krajského odboru školství, odborných škol i strojírenských podniků kraje vyplynulo, že se na středních odborných školách připravuje jen osm procent žáků pro strojírenské obory, firmy by ale potřebovaly zvýšit tento počet na 21 procent, aby zaplnily místa po pracovnících odcházejících do důchodu. Obdobný nedostatek vyučených a maturantů je také v dalších technických oborech.

autor: BRA
Spustit audio