Letošní rok na silnicích: obchvat Rokytna, přeložka u Černé za Bory i obchvat Kojic

12. duben 2023 07:10

Stavební sezóna s příchodem jara nezačíná jen na hlavních tazích, ale i na silnicích druhé a třetí třídy. Ty patří Pardubickému kraji a v těchto dnech práce začínají na 19 různých místech. Na dalších víc než 50 by měla přijít řada během roku.

Naprostá většina z oněch 19 staveb jsou projekty, které začaly už loni a letos práce na nich pokračují. Asi nejvýznamnější a také nejdražší akcí je budování obchvatu Dašic, který odkloní dopravu z centra města přímo na nájezd na nový úsek D35. Práce za skoro 400 milionů korun ale nebudou hotové ani letos, skončí až příští rok.

Čtěte také

S mnohaměsíčním zpožděním by měl být během dubna dokončený obchvat Kojic nedaleko Přelouče a další podobně významnou stavbou je propojení D35 a hlavního tahu I/35 mezi Rokytnem a Býští na Pardubicku, které zároveň bude sloužit jako obchvat Rokytna, Chvojence a Býště. Skončit má také modernizace silnice mezi Chocní a Českými Libchavami. V celkovém úhrnu jsou toto všechno stavební práce za asi dvě miliardy korun.

Na zbylých víc než 50 stavebních akcí, které hejtmanství plánuje, je rozpočet kolem jedné miliardy korun. Už to samo o sobě naznačuje, že často půjde o práce menšího rozsahu s cenou klidně kolem jednoho milionu korun.

Nová silnice u Černé za Bory

Začít by ale měly i větší stavební akce. „Například letos chceme zahájit přeložku silnice Černá za Bory – Dašice, která má stát 390 milionů korun s termínem dokončení v roce 2025. Modernizace silnice II/337 od Třemošnice po hranici kraje je za 159 milionů,“ říká náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

Práce nezačnou na všech místech najednou, budou postupné, ale když k tomu připočteme ještě plánované opravy tras, kde vozovku poničily kamiony s materiálem na stavbu D35 a k tomu ještě opravy hlavních tahů, které plánuje Ředitelství silnic a dálnic, tak je zřejmé, že na silnicích v Pardubickém kraji bude během léta opravdu rušno.

Pardubický kraj plánuje dát letos do silnic přes tři miliardy korun. Celá částka ale nepůjde z rozpočtu kraje, na některé akce přispěl stát, něco pokryjí evropské dotace.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související