Lidé jsou líní čistit si zuby, říká dentální hygienistka

15. srpen 2016

Chcete mít krásné a zdravé zuby? Naučte se o ně správně starat. Kvalitní domácí péče je nejlepší prevence. Do Radioporadny o tom přišla mluvit dentální hygienistka Iva Seinerová.

Jsou dva druhy dentální hygieny. Jedna je ta profesionální, za kterou chodíme přibližně dvakrát do roka do ordinace za odborníky. A pak je tu ta základní, která se denně odehrává v naší koupelně. A tak je ze všeho nejdůležitější.

Dobrý kartáček je základ

Pokud chcete pro svůj chrup jenom to nejlepší, poraďte se o výběru kartáčku a pasty s dentálním hygienikem nebo lékárníkem. Každý z nás má jiné zuby a vyhovuje mu něco jiného.

„Ráno si vyčistíme zuby klasickým kartáčkem. Večer k tomu přidáme mezizubní kartáček. A k tomu doporučuji praktickou věcnovinku – sólo kartáček. Je jednosvazkový a čistíme s ním jeden zub po druhém,“ říká Iva Seinerová. Není potřeba, abyste po kartáčku sáhli i během dne. Dvakrát denně to opravdu stačí.

Pozor na elektrické kartáčky. Rozhodně bychom se neměli spoléhat pouze na ně. Vyvíjí zbytečně velký tlak na chrup a rotační hlavice není dobrá na citlivé krčky.

„Pokud někdo doma má elektrický kartáček, ať ho použije ráno. Večer ale ať čistí zuby mechanicky a pečlivě,“ dodává Iva Seinerová.

Elektrický zubní kartáček kupujte s co nejmenší hlavicí, naučte se s ním správně zacházet a používejte na něj jemné zubní pasty.

Obecně platí, že zubní pasta je pouhý kosmetický doplněk. I kdyby vám na obalu výrobce sliboval cokoliv, berte to s rezervou. Pasta je důležitá, protože obsahuje fluorid a navoní nám ústa.

Kdy si čistit zuby?

Méně než půl hodiny před jídlem a půl hodiny po něm zuby nečistíme. Jídlo nám rozhodí pH v ústech. Počkáme, až se opět stabilizuje, jinak si poškodíme sklovinu.

Největší problém je ráno. Většina z nás si zuby čistí bezprostředně po snídani. „To je snad lepší si vypláchnout pusu vodou a zuby si pak přejet až v práci,“ myslí si Iva Seinerová.

Čtěte také

Problematické jsou kyselé potraviny. Pokud jste večer popíjeli víno, opět se vypláchněte ústa pouze čistou vodou, která neutralizuje. Řádné čištění nechte raději na ráno.

Aby nám zuby dlouho vydržely

Všichni víme, že si máme čistit zuby, aby se nám nekazily. Vážným problémem je paradentóza. Počátky tohoto onemocnění sahají do dětského věku. Už malé děti trpí na záněty dásní.

„Paradentóza vzniká z bakterií, které doma nedočistíme. Nachází se v zubním plaku. Prvními příznaky jsou oteklé dásně a krvácení. Viklání zubů je známkou pokročilého onemocnění,“ říká Iva Seinerová. Na všechno je lék správné čistění zubů. Znemožnit ho může například zubní kámen nebo pigment. Ty totiž zabraňují dokonalému vyčištění. Odstranění těchto nedostatků je právě v rukou profesionálních dentálních hygieniků.

„Kámen odstraníme i z mezizubních prostor a pak najdeme správnou velikost mezizubního kartáčku,“ uvádí Iva Seinerová. Používáte-li kartáček příliš malý, nedočistíte zbytky jídla především u stoliček. Proč by měl člověk navštěvovat odborníka a nechat si jednou za čas vyčistit zuby profesionálně? Je to vynikající prevence pro výše uvedeným problémům. Navíc dentální hygienista zkontroluje, jestli si zuby čistíte správně a máte na to ty správné pomůcky.

„Lidem se doma do čištění zubů moc nechce. Někdy jsou líní udělat to pořádně, i proto by měli 1x – 2x do roka zajít do ordinace na dentální hygienu,“ uzavírá téma Iva Seinerová.

autor: PRO
Spustit audio