Lidé na Svitavsku dostávají do schránek falešné exekuční výzvy

3. únor 2015

V Česku se objevily podvodné exekuční výzvy, ve kterých pachatel vyžaduje zaplacení poplatků za svoz komunálního odpadu v roce 2010. Dopisy přišly několika adresátům ve Svitavách.

„V tomto případě podvodník zasílá falešné výzvy poštou, a to obyčejným psaním. Na obálce je červený nápis ‚Exekuce‘ a není na ní uveden odesílatel. V obálce je pak složenka a samotná falešná výzva,“ popisuje mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Pachatel navíc zneužívá jména existujících soudních exekutorů. V posledním případě požadoval zaplacení více než 11 tisíc korun. Podle Báčové je ale v dopise hned několik nesrovnalostí, a dokonce i pravopisné chyby.

„Sumarizuje nesmyslně definované výdaje a odkazuje na soudní řízení, které ale nikdy neproběhlo. Používá nepřípustné výhrůžky, že v případě neuhrazení dluhu dojde k okamžité fyzické exekuci a že výkon provede exekuční komisař, což je ale osoba, která s exekučním řízení vedeném podle zákona neexistuje,“ vysvětluje mluvčí.

Falešná exekuční výzva

Exekutorská komora proto podala trestní oznámení a případ řeší i s finančním oddělením ministerstva financí, aby zablokovalo bankovní účet, který podvodník používá.

Pokud se lidem dostane do ruky podobná výzva, především by neměli platit žádné částky, pokud si nejsou jisti pravostí dopisu. Každý úřední dokument totiž musí obsahovat povinné náležitosti.

Jejich pravost je možné ověřit třeba přes internet. V případě pochybností mají lidé možnost se obrátit na Exekutorskou komoru nebo přímo na policii, kde můžou podat trestní oznámení.

Množí se podvody na sociálních sítích

Už minulý rok řešili exekutoři tisíce stížností týkajících se falešných e-mailů. Postup je vždy stejný. Podvodník vyžaduje po adresátovi úhradu několikatisícového dluhu. Součástí zaslaného e-mailu je navíc i příloha, která obsahuje počítačové viry.

Cílem útoků je jednoznačně zavirovat počítač, dostat se k přihlašovacím údajům do internetového bankovnictví a následně z něj ukrást peníze. Policie řeší stovky takových případů ročně. Triky podvodníků se ale mění.

„V poslední době se velmi rozmohly podvody na sociálních sítích. Velmi často se stává, že se někdo nabourá do uživatelského účtu a poté předstírá za majitele nějakou žádost o zaslání finančních prostředků,“ informuje mluvčí policejního prezidia David Schön.

Za takové jednání hrozí pachateli tři roky za mřížemi, nebo dokonce i déle - záleží totiž na výši škody.

autoři: sib , zus
Spustit audio