Loutky v karanténě, desinfekce autobusů. Pardubický kraj se brání šíření koronaviru

5. březen 2020

Kvůli šíření koronaviru dnes začíná v Česku platit hned několik opatření. Mezi nimi zákaz letů do a z Jižní Koreje a taky severoitalských měst. V Česku už zdravotníci otestovali přes 400 lidí, nákazu ale potvrdili zatím jen u osmi z nich. V Pardubickém kraji je v izolaci přibližně 20 lidí.

Počet nakažených se od včerejšího večera nezměnil. Dnes ráno to na svůj Twitter napsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s tím, že na koronavirus zdravotníci testovali v Česku už 407 lidí.

Čtěte také

Ode dneška je přerušené letecké spojení se severní Itálií a Jižní Koreou. Další novinka se týká testování lidí. Pokud ho hygienici u někoho nařídí, vyrazí, jak večer řekl ministr zdravotnictví Vojtěch, odborníci k němu. V následujících dnech se domácí testování spustí v dalších regionech Česka.

Akce s velkou koncentrací lidí plošně zakázané v Česku nejsou. Platí ale podmínka, že ty s předpokládanou účastí nad 5 tisíc lidí musí pořadatelé hlásit hygienikům. Kvůli šíření nákazy koronavirem se už ale ruší třeba Světový pohár snowboardistů ve Špindlerově Mlýně a v celosvětovém měřítku už koronavirus ovlivnil i premiéru nového filmu s Jamesem Bondem. Odkládá se o sedm měsíců na letošní podzim.

Protivirová opatření v Pardubickém kraji

V Pardubickém kraji jsou v domácí izolaci kvůli možné nákaze koronavirem dvě desítky lidí. Čtyři další, kteří byli na infekčním oddělení nemocnice v Pardubicích, již mohli odejít, nákaza se u nich nepotvrdila.

Jak si správně umýt ruce?

Nemocnice Pardubického kraje na zvýšené riziko nákazy koronavirem také reaguje. Pokud to bude nutné, vyhlásí zákaz návštěv ve všech pěti nemocnicích akutní péče. Zatím návštěvy omezené nejsou.

V krajském kontextu zase koronavirus překazil oslavu českého loutkářství. Chrudimští muzejníci zastavili přípravy výstavy pro Jižní Koreu. V zemi je víc než pět tisíc lidí infikovaných koronavirem a mimořádná opatření zasáhla i Soul, kam měly loutky odletět.

Na šíření viru reaguje i pardubický dopravní podnik. Ten začal po skončení večerních směn dezinfikovat vozy městské hromadné dopravy. Najatá úklidová firma používá dezinfekci s protivirovými účinky. Uklízeči používají virucidní dezinfekci. Při nočním úklidu otírají madla, sedadla, pevné části vozů. Zaměstnanci dostali gely na mytí rukou.

Provoz nákaze částečně přizpůsobuje i Český rozhlas Pardubice. Od 3. 3. jsou omezené návštěvy. Český rozhlas zrušil některé akce pro veřejnost, zrušil exkurze a výhercům ceny posílá poštou.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související