Magistrát chce urychlit stavbu protipovodňových zábran

3. duben 2003

Pražský magistrát chce maximálně urychlit výstavbu protipovodňových zábran, aby byla významná část hlavního města ochráněna před velkou vodou nejpozději do konce letošního roku. Použitými ochrannými prvky však nebudou pouze montované hliníkové stěny, ale v Karlíně to budou sypané hráze a na mnoha místech, například na Kampě či v Holešovicích, budou využity existující zdi a zídky.

V současnosti je hotova pouze první ze sedmi etap protipovodňových opatření. Začátkem loňského roku byla definitivně ukončena výstavba zábran, které chrání Staré Město a Josefov. Rozestavěn je úsek na nábřeží Malé Strany. Hotova je zesílená zeď Hergetovy cihelny a ještě do léta má být dokončen úsek od cihelny ke Kosárkovu nábřeží. Ochrana městských částí Zbraslav, Radotín a Troja a stejně tak i uzávěr Čertovky mají být hotovy až během roku 2005.

U všech plánovaných zábran se počítá se zatížením, které vykazovaly loňské letní záplavy. Navíc budou postaveny s rezervou třicet centimetrů nad maximální hladinu srpnové povodně. Celkové náklady na stavební práce budou činit 1,4 miliardy korun, další náklady v řádech stovek milionů si vyžádají úpravy kanalizací a další související práce.

Spustit audio