Malá obec Lukavice na Chrudimsku ukrývá zaniklé pyritové doly i chemickou továrnu

18. červen 2014
Česko – země neznámá

Obec Lukavice leží jen malý kousek od hranic Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Nejvíce ji přitom proslavila činnost, která s přírodními krásami až tak moc společného nemá – chemie. Právě tady se totiž těžil pyrit a fungovala nejstarší česká chemická továrna, podnik, který patřil k největším a nejdůležitějším v celé habsburské monarchii.

Historie dolování se v kraji nepočítá na stovky, ale tisíce let. Pyritová ložiska totiž zajímala už Kelty. Pozůstatky pecí objevili archeologové na místě bývalého oppida v nedalekých Českých Lhoticích. Keltské řemeslníky a bojovníky ovšem zajímala pouze železná složka pyritu. Teprve později se z něj lidé naučili získávat i síru.

Chemická výroba přinášela slušné výdělky

Historické dokumenty datují začátky dolování v Lukavici do roku 1609. Zásadní podíl na rozvoji těžby a poté i navazující chemické výrobě měl knížecí rod Auerspergů. Majitelé dolů se nebáli investovat a pořizovat na svoji dobu moderní technologii, která jim zajistila slušný zisk.

Nejlepší období prožíval závod za francouzských válek na počátku 19. století. Zaváděly se nové postupy včetně mechanizace, aby se pokryly zvýšené požadavky trhu, hlavně pracháren. Chemická výroba vynášela na začátku 19. století 220 tisíc zlatých ročně.

Zpátky do roku 1952

Lukavická továrna neprodukovala jen samotnou síru, ale nabízela pestrý chemický sortiment: kyselinu sírovou, kyselinu dusičnou, lučavku, zelenou a modrou skalici, kamenec, Glauberovu sůl, ledek, sublimát, olověný cukr nebo superfosfát. V dolech a ve výrobě pracovaly až tři stovky lidí, továrna denně vyprodukovala 280 metráků kyseliny sírové.

Od poloviny 19. století už ale Lukavici zle zatápěla konkurence zejména obrovských pyritových dolů ve Španělsku. Těžba se zastavila v roce 1892, provoz továrny skončil v roce 1905. Zavalené a zatopené šachty se na krátkou dobu otevřely na začátku padesátých let, kdy Československo kvůli embargu ztratilo surovinovou soběstačnost. Ložisko ale nebylo natolik silné, aby se provoz mohl znovu obnovit.

Maglajzem se můžete projet na kole

Infotabule k naučné stezce Magma

Zaniklé lukavické doly dnes patří mezi technické památky. Po více než století to chce dobré oko, aby návštěvník stopy po těžbě objevil. Jako vodítko slouží informační tabule, řídké březové lesíky a místy naoranžovělá půda. Odvodňovacími šachtovými kanály dodnes proudí voda se slabounkým kyselinovým nádechem – nicméně už se v ní znovu zabydleli skokani i další živočichové.

Lukavice je jednou ze zastávek na cyklostezce Magma. Šifrovaný název ukrývá spojení slov Malý geologický maglajz a jde o vůbec první trasu s geologickou tematikou v České republice. Kromě lukavického výletu do podzemí se můžete projít po dně ordovického moře, které před 480 miliony let zasahovalo do Rabštejnské Lhoty, dále můžete zaslechnout tepot žulového srdce Železných hor v nasavrckém lomu anebo se projít pralesem v Přírodní rezervaci Polom.

autor: kop
Spustit audio