Marián Labuda

7. prosinec 2005

I slovenský herec Marian Labuda má blízko k Pardubicím. Hra Krejčovský salón je pro M.Labudu třetí premiérou. Záměrně ji s režisérem Petrem Novotným nabídli Pardubicím, neboť po Bratislavské scéně Slovenského národního divadla a Pražských Vinohradech není jiné možnosti. Proč? Pan M.Labuda chce alespoň za sebe "splatit dluh" pradávné divadelní společnosti Jeřábek z Pardubic, která v Bratislavě nejen hostovala, ale usadila se tam a scénu Slovenského národního divadla založila! A jako oni hráli "po slovensky", M.Labuda hraje česky!

0:00
/
0:00

Marian Labuda na sebe prozradil, že je hercem chodcem, a proto zná dopodrobna každé město, v kterém hostuje. Ví, že je třeba pro nastudování hry nejen teorie, ale i lidského sžití, zapadnout do kolektivu. Ví, že pyšnost a nadřazenost se dobře léčí v NY na Manhattnu. Ví, že Praha je rozmazlená. Ví, že být světoznámým hercem neplatí všude.
Panu Labudovi je v Pardubicích dobře, Pardubice má rád, ale v rodné obci, kde nyní žije, má nevyvratitelné kořeny. Když nás pozval na návštěvu, prošli jsme místa klukovských her. Například louku, kde se plazili v mokré trávě, a pak dostal revmatickou horečku. I to byl jeden z mezníků života - po léčbě se z kluka "jako proutek stal soudek". Vstoupili jsme i do vesnického kostelíku, kde na duši dítěte působilo nejen emotivní kázání pana faráře, ale i jeho schopnost podmanit si vesničany. Možná to vedlo malého Mariana k rozhodnutí být hercem, podmanit si svým umem, svou osobností nás diváky.

Marian Labuda
autor: DAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.