Matce, která v Pardubicích vyhodila novorozence do kontejneru, hrozí až výjimečný trest

10. leden 2022

Nikomu nic neřekla, tajně porodila a dítě vyhodila do kontejneru. To je ve zkratce těžko uvěřitelný případ, který se stal o víkendu v Pardubicích. Novorozence se díky náhodě podařilo zachránit a policisté už také vypátrali a obvinili matku dítěte. Hrozí jí až výjimečný trest.

Obrovskou roli sehrála náhoda. V sobotu nad ránem putoval partnerský pár ulicemi Pardubic a prohledával kontejnery. A náhodou se vrátil na Labský Palouk, kde mezi odpadky ležela malá holčička.

„Musím říct, že to bylo obrovský štěstí, protože oni v tý ulici už předtím byli, pak se vydali do jiný lokality v Pardubicích a pak se tam zcela náhodně vrátili. A teprve potom ho objevili,“ říká šéf odboru obecné kriminality pardubické krajské policie Milan Šimek. Matku se policistům podařilo najít během pár hodin.

„Po necelých čtyřech hodinách, krátce před půl osmou ráno, policisti zvonili u bytu té ženy, která v té době spala a kterou jsme tím překvapili,“ popisuje kriminalista.

Přestože to nebyl její první porod, žena tvrdila, že o svém těhotenství nevěděla. „Uváděla, že nevěděla, že byla těhotná, nikomu nic neřekla, následně spontánně porodila, o pohlaví toho dítěte se nezajímala, zabalila ho do hadru a venku ho vyhodila do kontejneru na komunální odpad,“ popisuje Šimek.

Záchrana na poslední chvíli

Když se k holčičce dostali záchranáři, měla tělesnou teplotu jen dvacet stupňů. I přes silné podchlazení se ji podařilo zachránit a je ve stabilizovaném stavu v nemocnici. „Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které v sobotu ráno panovaly, tak to dítě mělo velké štěstí a holčičce asi nezbývalo víc než pár desítek minut života, dodává kriminalista.

Matce holčičky hrozí až výjimečný trest, dodává mluvčí pardubické policie Markéta Janovská: „Ženu jsme obvinili z pokusu o vraždu a je ohrožena trestní sazbou 15-20 let, případně trestem výjimečným, nicméně v závislosti na dalším vyšetřování a znaleckých posudcích se může ještě právní kvalifikace změnit.

Ženu, která dítě odhodila do kontejneru, poslal okresní soud do vazby.

Spustit audio