Medové karamelky
Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.
Budete potřebovat následující tři ingredience:
- 1/8 l mléka
- 12 dkg medu
- 10 dkg cukru
Postup:
- V mléce rozpustíme med, přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se od vařečky táhnou nitky – pozor, ať se nepřipálí!
- Pak vylijeme na plech s pečícím papírem, necháme v chladu ztuhnout.
- Ostrým nožem namočeným ve studené vodě krájíme hmotu na karamelky na kostky.
- Kdyby náhodou nechtěly tuhnout, jsou málo povařené. Můžeme je dát zpět do hrnce a znovu vařit, až k výsledné podobě tuhé karamelové hmoty.
- Následně je vložíme do malých papírových košíčků a použijeme jako sladký dárek pro někoho blízkého.
Související
-
Sachr dortík
V pondělním Apetýtu nabízíme recept od našich posluchačů, tentokrát na sváteční sachr dortík.
-
Rychlý medovník
Sladce vstoupíme do prvního týdne roku 2021 a to receptem, ve kterém nesmí chybět med.
-
Domácí likér z ledových kaštanů
Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.