Místo prvorepublikové budovy veřejné toalety. Lidé z Ústí nad Orlicí podepisují petici proti bourání vily

6. leden 2022 09:38

Zastupitelé v Ústí nad Orlicí schválili zbourání tzv. Janderovy vily u Roškotova divadla. Na jejím místě by měly vzniknout veřejné toalety, které budou součástí nového parku. To se ale nelíbí některým lidem - zhruba osm set už jich podepsalo petici proti zbourání vily.

Radnice namítá, že nemá pro stavbu využití, oprava by byla příliš drahá a navíc brání v parku vytvořit plnohodnotnou promenádu. „Tou demolicí vily se park otevře do ulice Lukesovy, teď procházíme velice stísněným přístupem,“ říká na místě starosta Petr Hájek (Oušťáci) a dodává, že objekt toalet bude minimalistický.

Petici proti tomuto záměru zatím podepsalo okolo osmi set lidí. Zhruba 200 jich je z Ústí nad Orlicí. Nechtějí aby z města zmizela budova s kulturně-historickým významem, říká autor petice Petr Strákoš. „Janderova rodina patří mezi významné rodiny v textilním průmyslu a v celkovém kontextu města Ústí nad Orlicí.“

Budova nutně potřebuje zásah

Starosta Hájek si myslí, že lidé podepisují petici také z nostalgie. „Myslím si, že u lidí převažuje tzv. vzpomínkový optimismus. Řada lidí zde chodila do domu dětí a mládeže a drží si v sobě vzpomínku na ty dny, které tady strávili.“

Teď to ale v budově vypadá jinak. Je vybydlená a potřebuje kompletní opravu. „To zdivo je mokré, je vlhké, tady je dožitá izolace, tady je výrazná prasklina, je tady i nějaká statická porucha,“ popisuje starosta.

Interiér Janderovy vily nutně potřebuje opravu

Na nutných opravách se shodnou obě strany. Náklady na ně radnice odhaduje až na 25 milionů korun. Podle Strákoše ale chybí kvalitní posudek: „Celá kalkulace na opravu vily je víceméně tabulková, kdy se vezme nějaká ceníková cena krát metry čtvereční.“

Petičníci proto požadují okamžité zastavení příprav na zbourání vily. Město čeká na doručení petice a celá záležitost bude znovu projednaná, řekl Hájek. „Národní památkový ústav už nás kontaktoval a chce si objekt prohlédnout a seznámit se s tím stávajícím stavem.“ Podle starosty bude stanovisko NPÚ rozhodující.

Otázka budoucího využití budovy zůstává. Jedním z návrhů je, aby tam byly kanceláře kulturního zařízení Klubcentrum. Těch má ale organizace podle Hájka dostatek.

Spustit audio

Související