Prodat, neprodat? Majitelé nádražní budovy v Ústí nad Orlicí se neshodnou na její budoucnosti

3. červen 2021 12:16

Dva ze tří majitelů zvažují prodej historické budovy vlakového nádraží v Ústí nad Orlicí železničářům. Třetí vlastník je proti. Obává se, že by to pro stavbu z dob Rakouska-Uherska znamenalo jistý konec. A právě tomu všichni tři muži tehdy ještě spolu s režisérkou Olgou Sommerovou zabránili, když před víc než pěti lety založili společnost Oustecké nádraží a budovu odkoupili od Českých drah.

„Důvod prodeje je, že my dva společníci se dlouhodobě nemůžeme shodnout se třetím společníkem. Je nepřátelský, nespolupracuje, nedá si nic vysvětlit a nechce se na ničem smysluplném dohodnout,“ vysvětluje Pavel Prchal, jednatel společnosti Oustecké nádraží, který chce spolu s dalším jednatelem Ladislavem Růžičkou nádražní budovu prodat a v současné době o tom jedná s železničáři.

Kadrman: Prodej by znamenal demolici

Neshody potvrzuje i třetí majitel, Martin Kadrman, který s prodejem nesouhlasí. „Pokud by ta nemovitost, to nádraží bylo ve vlastnictví Správy železnic, je na více jak devadesát procent jisté, že to nádraží by čekal osud demolice, protože skutečně Správa železnic nemá pro ni využití a ani nemá důvod ji kupovat.“

Staré nádraží v Ústí nad Orlicí s novou výzdobou

Železničáři ale odkup zvažují a bourání nádraží neplánují, řekl jejich mluvčí Dušan Gavenda. „Máme zájem zejména na dobrém stavu budovy a jejím užívání. Tím se budeme řídit v průběhu dalších jednání se společností Oustecké nádraží.“

Dva majitelé se SŽ dál jednají

Majitelé Prchal a Růžička se Správou železnic nadále jednají. Zvažují také, že budovu nabídnou ve veřejné aukci. Od Martina Kadrmana prý chtěli jeho podíl na budově odkoupit nebo nabídnout své podíly jemu. Podle Kadrmana se ale všichni tři nemohli vzájemně dohodnout na ceně.

„Finanční nároky, které byly ze strany spolumajitelů sděleny, které byly trojnásobkem a i vice toho, co jsme všichni do té nemovitosti investovali, byly mimo rámec toho, co by každý jiný akceptoval a ani já jsem to nemohl akceptovat, takže v tuhle chvíli si myslím, že budeme spíše hovořit o těch finančních podmínkách toho vyrovnání tak, aby budova měla jediného majitele,“ řekl Kadrman.

Podle Pavla Prchala ale Kadrman už skoro tři roky na jakékoli snahy o vyrovnání nereaguje. Tvrzení, že by své podíly s Ladislavem Růžičkou nabídli za nepřiměřenou cenu, Prchal odmítá.

Spustit audio

Související