Moravská Třebová získala od církve nevyužívaný kostel, teď vyžene červotoče

6. leden 2024 06:11

Město Moravská Třebová se stalo vlastníkem kostela na Křížovém vrchu. Získalo ho převodem od římskokatolické církve. Kulturní památka je ale ve špatném stavu a město ji proto musí začít opravovat.

Odborníci v těchto dnech zjišťují, co všechno je v kostele poškozené a co se musí opravit jako první. Se svými nálezy postupně seznamují vedení města.

„V první fázi na jaře letošního roku musíme provést plynování objektu, abychom zastavili činnost červotoče, který ničí dřevěné historické prvky a mobiliář. Dále musíme nachystat veškeré podklady pro další restaurátorské práce. Budeme muset také začít se stavebně historickým průzkumem,“ potvrdil místostarosta Václav Dokoupil.

Moravská Třebová převzala od římskokatolické farnosti hřbitovní kostel Povýšení svatého Kříže na Křížovém vrchu.jpg

Podle Dokoupila se bude průzkum a zamezení činnosti červotoče pohybovat v řádech půl milionu korun: „Aktuálně jednáme s Pardubickým krajem, který by nám na tyto úkony mohl přispět formou dotací.“

K nejcennějšímu mobiliáři patří dřevěné lavice, které jsou také napadené červotočem. „Právě na ně se bude vztahovat zásah, který připravujeme na jaro letošního roku,“ doplnil místostarosta Dokoupil.

Opravy hlavně v interiéru

Dodal také, že to nejsou jediné opravy, které kostel potřebuje: „Veškerá činnost se bude odehrávat zejména v interiéru, abychom dokázali stabilizovat stav jednotlivých uměleckých děl, ale zároveň budeme muset provést například dílčí opravu šindelové střechy.“

„Církev nám objekt nabídla k převodu, protože kostel dlouhodobě nevyužívá a nemá kapacitu se o něj dostatečně starat. Jako město bychom o tuto památku do budoucna nechtěli přijít,“ vysvětlila mluvčí města Aneta Bednářová. Z hlediska cestovního ruchu se podle ní jedná o atraktivní cíl a symbolické zakončení cesty o renesance k baroku.

Město chce kostel využívat i pro pořádání kulturních akcí, například koncertů, doplnil místostarosta Dokoupil: „Krátkodobé i dlouhodobé výstavy obrazů nebo například soch.“

Město budou opravy stát zřejmě miliony korun: „My víme, že římskokatolická církev do objektu za posledních 30 let investovala více než 10 milionů korun. Samozřejmě s využitím dotačních prostředků a v podobných částkách se bude pohybovat i naše úsilí na další roky dopředu,“ říká Dokoupil. Bližší odhad potřebných investic bude jasný až po dokončení stavebně historického průzkumu.

Spustit audio

Související