Mostek na pardubickém zámku je v havarijním stavu, dočasně ho nahradí nový

6. únor 2018 10:20

Historický mostek z druhé poloviny 16. století spojuje první a druhé zámecké nádvoří. Je jakýmsi hlavním vstupem do renesančního paláce, stavebně technický průzkum teď prokázal, že mostek je v havarijním stavu.

„Tady spousta věcí poměrně často prochází rekonstrukcí z různých důvodů, protože některé věci dožívají. Víme, že před dvaceti lety proběhla velká rekonstrukce. To už je poměrně dávno, takže spoustu věcí musíme řešit znovu,“ doplňuje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Kam moderní postupy nepatří

Mostek už podle ředitele zásadní rekonstrukcí prošel v roce 2001. Tehdy se dostal do havarijního stavu, protože do konstrukce některými místy zatékalo a došlo k potrhání izolace.

„V nedávné době použili trochu jiné technologie a prokázalo se, že to spolu neumí koexistovat. Takže teď k tomu přistupujeme jako stavbaři v 16. a 17. století. Máme velmi šikovného projektanta a ten šel touhle cestou,“ dodává ředitel Libánek.

Výzdoba kamenného mostku na pardubickém zámku

Stavbaři začnou mostek opravovat na jaře, buď v březnu, nebo dubnu, záležet bude na klimatických podmínkách. Celá rekonstrukce potrvá dva měsíce. Oprava historického mostku bude stát přes 1 milion korun.

Po dobu rekonstrukce propojí nádvoří a portál provizorní lávka z lešení, která povede mimo mostovku. Současně s opravou konstrukcí mostku nechá muzeum zrestaurovat i kamenné zábradlí „Zámek nezavřeme, ale přístup do zámku bude trochu složitější,“ dodal ředitel Libánek.

Spustit audio