Na jednu paruku padne až čtvrt kila vlasů. Jemnější dělají větší objem

26. duben 2019

Byly zdravé, ale teď jsou bez vlasů. Dámy a slečny, které o své vlasy přišly kvůli onkologickému onemocnění, alopecii, nebo z neznámého důvodu, mají možnost zažádat o výrobu přírodní paruky přímo na míru.

Nadační fond Daruj vlasy založila Veronika Suchá s manželem před dvěma a půl lety. „Do týmu jsme přibrali dvě mladé studentky, které se starají o zpracovávání copů, darů a odpovídají na veškeré dotazy. V této základní sestavě to táhneme doteď,“ usmívá se paní Veronika.

Od začátku fungování fondu přibylo mnoho partnerských kadeřnických salonů, dárců a paruky jsou o poznání propracovanější, dají se nosit dlouhá léta. Nedávno se předávala už 79. paruka. „Atmosféra je vždy dojemná a na konci se neubráníme slzám. S mnohými žadatelkami se vidíme úplně poprvé a trvá to asi tak půl hodiny, než se poznáme, vyzkoušíme paruku a podobně. Se spoustou z nich potom navážeme bližší kontakt, píšeme si a posíláme fotky.“

Rozhoduje délka vlasů, barva ne

Než se rozhodnete vlasy darovat, zvažte, jestli splňují daná kritéria. Paruky se vyrábějí z culíků, které by měly být dlouhé minimálně 35 cm a nejlépe neprostříhané. Na hustotě, gramáži a barvě nezáleží, mohou být i šedivé. Pokud zajdete do kteréhokoliv z 80 partnerských salonů, ostříhání budete mít úplně zdarma.

Paruky z darovaných vlasů pomáhají hlavně onkologickým pacientkám

„V Pardubicích máme čtyři spolupracující kadeřnictví. Chodíte-li zásadně jen ke svému osobnímu kadeřníkovi, ostříhané vlasy si nechte zabalit a potom nám je pošlete poštou, nebo přineste osobně na pobočku v Hradci králové. Culíky důkladně zpevněte několika gumičkami, aby držely co nejvíce pohromadě a nezacuchaly se,“ prosí paní Veronika. 

Paruka na tělocvik i tancování

Paruky vznikají podle fotografií klientek, na kterých měly ještě své pravé vlasy. Vyrábějí se přesně tak, aby účes byl co nejpřirozenější a ženy se v něm cítily co nejlépe. Nadačnímu fondu můžete věnovat i vlasy ze šuplíku, staré několik let. Pokud nejsou zacuchané, i takové mohou po umytí šampónem někomu udělat radost a dobře posloužit.

Na jednu paruku se spotřebuje od 170 až po 250 g vlasů. Čím jsou vlasy hrubší, tím jich je potřeba víc. „Umíme vyrobit i malé holčičí paruky, které skvěle drží na tělocviku, nebo při tancování a nespadnou. Dárci, mohou přispět i peněžním darem. Všichni jsou registrováni na transparentním účtu, kde se zobrazí každá věnovaná položka včetně údajů k danému copu.“

Jedna ze statečných dárkyň

Jak zažádat o paruku?

Vše důležité, včetně žádosti na výrobu paruky najdete na webu Daruj vlasy. Nemusíte dokládat žádné lékařské zprávy, stačí vyplnit osobní údaje. Důležité je poslat přesné rozměry hlavy. Návod jak na to je na webových stránkách. Je fajn poslat i nějaké fotografie, které poslouží při vázání paruky jako předloha. Po všech těchto krocích bude žádost zaevidovaná.

Čekací lhůta bývá různá, od jednoho týdne až po šest měsíců. Některé předem vyrobené paruky mohou rozměrově vyhovovat hned. Na ty, co jdou do výroby, se čeká minimálně tři měsíce. Obnošené paruky mohou klientky vrátit. Jak potvrdila ředitelka nadačního fondu Veronika Smutná, pokud by se takové paruky nabízely novým žadatelkám, s touto skutečností budou předem seznámeny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související