Na Kunětické hoře bude občerstvení se střihem prvorepublikové restaurace

29. červenec 2019 10:30

Hrad na Kunětické hoře u Pardubic bude připomínat prvorepublikovou éru. Na hradě totiž vzniká vestavba, která bude přesnou kopií původní dřevěné stavby.

Kunětická hora patří k nejnavštěvovanějším památkám v Pardubickém kraji. A proto zůstane otevřený, i během postupné proměny, která v červenci začala. Návštěvníci ke dvěma prohlídkovým okruhům dostanou i mimořádný bonus. Můžou totiž přihlížet stavebním pracím, které jsou tam v plném proudu. Lidé můžou sledovat, jak se hrad mění, protože jeho oprava nepřekáží v průchodu a provozu.

Nádvoří hradu Kunětická hora s výletní restaurací ve 30. letech 20. století

Asi jediné omezení je chybějící občerstvení, na které byli návštěvníci zvyklí. Na jeho místě ale vzniká dřevěná vestavba, která je kopií té původní od architekta Dušana Jurkoviče. Slovenský architekt měl vlastní styl, který byl ovlivněný secesí a lidovou architekturou. Původní vestavba fungovala ještě v 60. letech jako restaurace, teď bude vypadat podobně, ale bude tam občerstvení, informační centrum a zázemí pro návštěvníky. Součástí dvoupatrového objektu bude i vyhlídková terasa, která bude kopií té původní z první republiky.

Opravy se týkají především západního křídla hradu, kde vznikne další hradní návštěvnický okruh, expozice k historii hradu a výstava věnovaná Dušanu Jurkovičovi. „Tady jsme přistoupili k takovému modernějšímu řešení,  tuto chvíli už v těchto místech  stojí ocelová konstrukce, která se nedotýká obvodových středověkých zdí, aby je nepoškodila,“ řekl kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Západní křídlo by mělo být hotové v roce 2022, do dřevěné vestavby s občerstvením by se návštěvníci mohli podívat už příští jaro.

Na hrad se vrátí divadlo

Západní křídlo bude také fungovat jako jeviště, které bude moct využívat pardubické Východočeské divadlo. To by se mělo na 1. nádvoří hradu po letech vrátit.

Spustit audio

Související