Na Kunětické hoře letos začnou velké změny. Přibude restaurace i infocentrum

13. březen 2018 08:35

Zhruba v polovině letošního roku začne první část oprav hradu Kunětická hora. Národní památkový ústav na ně získal evropskou dotaci. Rekonstrukce umožní zpřístupnění interiérů podle projektu architekta Dušana Jurkoviče, kde vznikne nová expozice.

Práce jsou naplánovány až po skončení letní divadelní scény na Kunětické hoře, řekl kastelán Miloš Jiroušek. „Vzhledem k tomu, že akce je nuceně rozfázovaná do čtyř let, provoz to v podstatě nijak zásadně nenaruší. Bude se to cílit hlavně mimo návštěvnickou sezonu a nejdůležitější akce,“ dodal Jiroušek.

Restaurace z první republiky

Na místě současného stánku s občerstvením bude obnovena prvorepubliková vestavba s restaurací. Bude v ní kromě restaurační části také informační centrum s prodejnou a zázemím pro návštěvníky. Náklady dosáhnou asi 76 milionů korun, z evropských fondů by měli památkáři dostat 61 milionů korun.

Pardubický kraj má tři nové národní kulturní památky

Poutní komplex Hora Matky Boží u Králík s kostelem Nanebevzetí Panny Marie

Pardubický kraj má více než 2 tisíce nemovitých kulturních památek. 18 z nich Národní památkový ústav prohlásil za národní kulturní památky. Nově se tímto označením můžou chlubit tři další -  poutní areál Hora Matky Boží u Králík na Orlickoústecku, kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku u Luže na Chrudimsku a do třetice areál s kostelem Povýšení svatého Kříže v Jaroměřicích na Svitavsku.

V budoucnu by moderní vestavba měla vzniknout i v severním křídle hradního paláce, který je nyní prázdný. Bude obsahovat další výstavní prostory a expozice. Bude nutné upravit schodiště a dřevěné ochozy. „Bylo by možné si projít celý parter a podívat se na opačnou stranu, na Hradec Králové a Krkonoše,“ uvedl Jiroušek. Památkáři zatím projekt připravují, aby mohli požádat o další dotaci.

Hradní stavba vznikla na vrcholu Kunětické hory v polovině 14. století. Za husitských válek hrad získal hejtman Diviš Bořek z Miletínka, roku 1491 se stal majetkem rodu Pernštejnů. Ti jej zásadně přestavěli na mohutný dvouvěžový hrad s propracovaným systémem opevnění. Od druhé poloviny 16. století však ztratil na původním významu.

V dalších staletích hrad ohrožovalo lámání kamene, které bylo zastaveno až na počátku 20. století. Po první světové válce byly zahájeny záchranné práce pardubického Muzejního spolku podle Jurkovičova projektu. Slovenský architekt měl vlastní styl ovlivněný secesí a lidovou architekturou. Je například autorem výletních ubytoven Pustevny na Radhošti.

Hrad Kunětická hora
zdroj: ČTK
Spustit audio