Na příručky jsem nikdy moc nebyla, říká Hana Pokorná, která stojí za cukrárnou Mlsná holka
Hana Pokorná si splnila svůj sen. Je Mlsná holka a přišla dobýt Brno donutem. Proměnit koníček ve svoji profesi však nebylo snadné. Pro svůj cíl musela leccos obětovat, mimo jiné i lékařskou kariéru.
Byla ve čtvrtém ročníku studia na lékařské fakultě, ale v Thajsku přišel impuls k tomu, že opustila vysokou školu a začala experimentovat se sladkými dobrotami. „Vedla jsem projekt v rámci neziskové organizace a dostala jsem se na stáž do Thajska, tam jsem strávila tři týdny v nemocnici a říkala jsem si ‚co tady dělám?‘ – nebyla jsem nadšená jako většina mých kolegů.“
Do podnikání skočila rovnýma nohama. „Neměla jsem nic vyzkoušeného, na účtu jsem měla 30 korun a nakoupila jsem si zboží jen na ten den. Neuvažovala jsem nad tím, že by to nevyšlo a hodně věcí dělám intuitivně.“ Její podnik se jmenuje Mlsná holka a nedávno se z malého prostoru v centru Brna přestěhovala o pár metrů dál.
„Donuty mají uprostřed důlek, vznikly v Americe a oproti klasickému českému koblížku obsahuje 16 surovin. Těsto donutu je hutnější a také polevy a náplně jsou úplně jiné. Vždy jsem tíhla k tomu, že bych si chtěla otevřít něco nového a svého.“
Teď nabízí její cukrárna kromě donutů také barevné makronky a dorty. Vše je dělané s láskou a z domácích surovin. „Neděláme žádné zázraky, ale děláme věci, které jsou náročné na výrobu, takže je výhodnější si je koupit, než si je vyrábět doma.“
Hana Pokorná jde svou cestou a využívá znalosti i z klasické cukrařiny. Kromě sladkého si také občas ráda pochutnává na dobrotách, které má schované ve skřínce – a to jsou klobásky a párky.
Související
-
Já jsem v partě věnečků. Je to dokonalý dezert, tvrdí cukrářka Iveta Fabešová
Věneček nebo větrník? To je otázka, kterou cukrářka Iveta Fabešová položila na sociálních sítích. „Strhla se kolem toho šílená diskuse.“ Čemu dává přednost ona sama?
-
Donuty, „americké koblihy“. Původně zřejmě americké vůbec...
Podle jedné z verzí vznikla tato americká kobliha s dírou uprostřed zhruba v polovině 19. století zásluhou Nizozemců. Setkáme se ale i s tvrzením, že pochází už ze ...
-
Šetřete moukou, ať se vám koláč povede a dlouho vydrží, radí cukrář Josef Maršálek
Množství mouky, které použijete při podsypávání zpracovávaného těsta, může rozhodnout o tom, jak se vám koláč povede. Záleží samozřejmě i na druhu těsta, s jakým pracujete.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.