Na Svitavsku jsou na pokraji virové epidemie

13. leden 2003

Na Svitavsku zaznamenali hygienici v těchto dnech prudký nárůst výskytu akutních virových onemocnění. Počet pacientů se zvýšil o 70 procent. Další informace má Věra Pavlasová.

V regionu Svitavska eviduje Okresní hygienická stanice v současné době s potížemi horních cest dýchacích 2.100 pacientů na 100.000 obyvatel. Nárůst onemocnění zaznamenali u všech věkových skupin, včetně důchodců. Podle slov epidemioložky Olgy Hégrové se poměrně často objevují u malých dětí v souvislosti s akutním virovým onemocněním problémy, které vyúsťují až do zápalů plic. Jejich větší výskyt zaznamenali především ve Svitavách. V následujících dnech by se podle očekávání hygieniků měl počet pacientů, kteří budou muset vyhledat lékařské ošetření ještě podstatně zvýšit a epidemie by podle doktorky Hégrové mohla nastat už za dva týdny.

hygienická stanice - logo
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.