Na trať z Pardubic do Havlíčkova Brodu se vrátí spěšné vlaky

26. listopad 2018

Spěšné vlaky jezdily na trati z Pardubic do Havlíčkova Brodu naposledy před šesti lety. Teď se tam zase vrátí. Rychlejší spojení budou zajišťovat soupravy RegioShark. Klasické osobní vlaky nejsou v konkurenci aut a autobusů pro řadu cestujících atraktivní.

V praxi by to mělo vypadat tak, že každý den každé dvě hodiny bude na trať Pardubice-Havlíčkův Brod a opačně vyjíždět nějaký vlak. Ty spěšné budou jezdit v úseku z Pardubic do Hlinska a některé menší zastávky vynechají.

Vlaky s poetickými názvy

Nové spoje dostaly kromě klasického číselného označení také osobnější názvy. Na výlet nebo za prací tak můžete vyrazit Chrudimkou, Podhůrou, Košumberkem, Doubravou i Čertovinou.

Rychlejší spoje se rozhodlo objednat pardubické hejtmanství. Mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták řekl, že po změně volala hlavně Chrudim. „Očekáváme návrat cestujících k veřejné dopravě, protože například v Chrudimi, Chrasti, Žďárci nebo Hlinsku jsou na část těchto spěšných vlaků navázány autobusové spoje do širokého okolí,“ dodal Barták.

Z Chrudimi do Pardubic nejrychlejší spoje zvládnou cestu za deset minut. To je zkrácení skoro na polovinu současného času. Podle místostarosty Chrudimi Pavla Štěpánka (Piráti), který podle svých slov jezdí vlakem často, na menších zastávkách vystupuje a nastupuje jen minimum lidí.

Změnu by měli poznat i cestující z dalších měst a obcí. Třeba trasu Pardubice - Hlinsko zvládne spěšný vlak za hodinu, teď lidé sedí ve vagónu o dvacet minut déle.

Nasazení vlaků zbrzdil traktor

Nový jízdní řád začne platit 9. prosince. Má to ale drobný háček: České dráhy chtějí na spěšné linky nasadit dvě soupravy RegioShark. Jedna je ale momentálně vyřazená, protože do ní narazil traktor. Oprava potrvá do konce roku. Dopravce proto upozorňuje, že na začátku můžou mít spěšné vlaky menší zpoždění.

Spustit audio

Související