Na Veselém Kopci návštěvníci mlátí obilí a točí na hrnčířském kruhu

17. srpen 2024 07:41

Práci na hrnčířském kruhu, zpracování ovčí vlny nebo zavařování ovoce  - to všechno si teď můžou vyzkoušet návštěvníci ve skanzenu na Veselém kopci u Hlinska. Muzeum v přírodě tam o prázdninách nabízí každou středu a čtvrtek speciální workshopy.

Lidé se na nich dozvědí, jak vypadal život našich předků na venkově na přelomu 19. a 20 století, třeba právě ve stodole, kde se mlátilo obilí. Práci s cepem si vyzkoušela i reportérka Naďa Kubínková.

„Dokud bylo zrno, tak se mlátilo,“ říká Pavel Bulena, který návštěvníkům ukazuje, jak se dříve mlátilo obilí. „Klasy se dávaly do středu a pohyblivou částí cepu se vymlátilo zrno z klasů,“ vysvětluje.

Na Veselém Kopci si můžete vyzkoušet mlácení i mletí obilí i mletí mouky

Jedná se o fyzicky náročnou práci. Pokud měl dříve hospodář obilí málo, dělal tuto práci sám, větší hospodářství si najímala tzv. mlatce, kteří chodili obilí vymlátit.

Vymlátit, namlet, přesít

„Vymlácen zrno se následně vyčistí a na ručním mlýnku, kterému se říká žernov, se vymele. Chce to sílu hlavně do začátku, jakmile se kámen dá do pohybu, už je to jde snáz,“ názorně předvádí Pavel Bulena.

Postup se musel na mlýnku několikrát opakovat, namletá směs se 2-3 krát vrátila zpět mezi kameny a znovu se mlelo. Hotovou sypkou směs bylo nutné přesít a s hotovou moukou už se mohlo jít do kuchyně.

Na návštěvníky o prázdninách čekají i další workshopy. Budou si moci vyzkoušet například práci na hrnčířském kruhu nebo se dozvědí, jak se zpracovávala úroda ovoce.

Spustit audio

Související