Na Vivaldiho! Festival Bennewitz uvádí světovou premiéru

17. duben 2018

V České Třebové bude pár dní v hlavní roli hudba. Přichází dvacátý ročník festivalu, za kterým opět jako patron stojí houslista Jaroslav Svěcený. Chystá hned několik vystoupení.

„Potkávali jsme se průběžně při přípravách. Protože má tu akci rád, nachystal ve světové premiéře zahajovací koncert Na Vivaldiho! Spojil síly se svou dcerou Julii Svěcenou a navíc do toho vstupuje herečka Zdeňka Žádníková Volencová, která celý ten pořad scénáristicky připravila,“ říká ředitel Kulturního centra Česká Třebová Josef Kopecký.

Jubileum za jubileem

Letos slaví Bennewitz dvacáté narozeniny. „Festival připravujeme dramaturgicky tak, aby nebyl jenom vážný. Měl by oslovit i další posluchače, nejenom milovníky vážné hudby, ale i milovníky kvalitní hudby napříč žánry. Zásadní těžiště přesto zůstává ve vážné hudbě.“

Festival je taky první velkou akcí, připomíná kulaté výročí 740 let od první zmínky o městě Česká Třebová. Navíc se projeví i sté výročí republiky, protože ve druhém bloku Komorní orchestr Jaroslava Kociana přednese Mou vlast.   

Program festivalu

Zahajovací koncert s Jaroslavem Svěceným bude ve Velkém sále Kulturního centra ve středu 18. dubna od 19 hodin. Další den návštěvníci uslyší strhující rytmy Jižní Ameriky, klasiku i swing. V pátek následuje chrámový galakoncert, který připomene i sté výročí založení Československa. První část festivalu uzavře v sobotu koncertní multižánrový projekt. Renata Drössler se představí jako první dáma českého šansonu.

Ve druhém programovém bloku zazní Smetanova Má vlast, a to v pátek 27. dubna. A další sobotu celé dění uzavře Pěvecké sdružení Dalibor Svitavy a sbor Bendl. Vystoupí v sále hostince v Přívratu. 

Antonín Bennewitz, po kterém se festival jmenuje, byl rodák právě z Přívratu, houslista, pedagog a zakladatel Pražské konzervatoře. „O éře jeho ředitelování se mluví jako o zlaté éře. Ve funkci ho pak vystřídal Antonín Dvořák,“ uzavírá Josef Kopecký.

autor: Jakub Malý
Spustit audio