Nadýchnutí. Čermenské slavnosti přepnuly do úsporného režimu

25. červen 2021

Tradice drží. Loni se folklorní festival musel omezit jenom na posezení s lidovými muzikanty. Letos na poslední červnovou sobotu taky nemůže nabídnout plný program, ale úplně odpískat ho organizátoři nechtěli.

„Připravovali jsme se na to, že se festival kvůli hygienickým podmínkám nemusí uskutečnit. Zvolili jsme minimalistickou verzi se zaručeným sobotním programem, kde se představí všechny soubory. S ničím dalším nebylo možné počítat. Doprovodný program nebude. Nechtěli jsme, aby se lidé mísili, i když to je venku v otevřeném prostoru,“ vysvětluje za pořadatele Petr Ryba.

Buďte zdrávi

Začátek je v sobotu v 17 hodin v areálu AZAS Dolní Čermná. Návštěvníci můžou chodit jenom od restaurace.

„Nechceme jít naproti problémům, které by z toho mohly plynout. Samozřejmě se všichni návštěvníci musí prokázat podle platného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Týká se to i zúčastněných souborů, které vydávají čestná prohlášení o tom, že všichni členové jsou negativní.“

Mezinárodní folklorní festival Čermenské slavnosti

Zatímco dřív účinkovaly i zámořské soubory, které hostovaly třeba týden, tentokrát podle Ryby půjde o domácí a jednodenní záležitost. „V sobotu se účastníci představili na závěrečné přehlídce, která byla pomyslnou třešničkou na dortu. Teď nám zbyla jenom ta třešnička. Zůstaneme v místě hlavního programu. Celou zodpovědnost jsme vzali na sebe.“

Z místních souborů vystoupí čermenská Jitřenka a orlickoústecké Jaro. Moravu zastoupí Olešnica z Doloplaz a hlavní město Caramelka, tedy soubor mladých lidí předvádějících jako velkou podívanou country anebo irský step.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související