Nebušické oko je nevšední pražská vyhlídka. Slouží jako fotorám a dokonce i jako houpačka

23. duben 2024

Nad pražskými Nebušicemi stojí vskutku originální dřevěná vyhlídka. Říká se jí Nebušické oko. Navrhli a postavili ji studenti ateliéru Seho–Poláček z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Slouží jako vyhlídková plošina, zajímavý fotorám i jako nekonvenční houpačka.

Vyhlídka se nachází v místě historického rozcestí severozápadně od centra Nebušic. Cesty jsou využívané cyklisty, turisty a hlavně rodinami s dětmi při procházkách po okolí. „Proto jsme velice rádi, že se podařilo toto krásné místo s výhledem na Nebušice a Prahu obohatit o výjimečné dílo,“ říká starosta městské části Viktor Komárek.

Zadáním semestrálního design-build projektu v ateliéru Seho–Poláček byla původně rozhledna. „Proč ale stavět rozhlednu, když z místa je krásný výhled i bez ní? Postavili jsme tedy ‚houpací křeslo‘ jako akcent místa, kde se nad Nebušicemi potkávají dvě cesty. Jedna osázená řadou třešní a druhá ořešáky,“ vysvětluje vedoucí ateliéru profesorka Hana Seho.

Projekty formou „navrhni a postav“ umožňují studentům stavbu vymyslet, nakreslit a vlastníma rukama realizovat. Díky této alternativě ke standardní výuce studenti zažijí celý proces vzniku stavby, týmovou práci i kooperaci se specialisty a řemeslníky, kteří se na ní podílejí. Je to také způsob, jakým se fakulta zapojuje do veřejného dění.

Studenti se svým dílem

Patnáct studentů ateliéru připravilo každý vlastní návrh. Projekt k realizaci autora Jana Čecha pak vybrali společně se starostou Nebušic a svými pedagogy. Z místa, kde Oko stojí, se otevírá výhled na panorama Nebušic a vzdálené dominanty Prahy. Objekt příjemně zapadá do okolí a v krajině působí lehce.

Tvar Oka určují ohýbané dřevěné nosníky střetávající se na horizontální ose. Jeho hlavní nosnou konstrukci tvoří 10 párů profilů z lepeného lamelového dřeva, 18 vnitřních profilů je ze smrkového dřeva, 4 krajní profily pak z dřeva z modřínového. Pro větší odolnost jsou profily chráněny krycími lamelami z modřínu. V příčném směru jsou hranoly spojeny nerezovými svorníky.

Vyhlídka stojí v místě, kde se nad Nebušicemi potkávají dvě cesty

Pro fotografy je Oko zajímavým fotorámem. Skrytý mechanismus navíc umožňuje pohyb Oka do stran. Tvoří ho dva páry pogumovaných válců, po kterých se objekt kolébá. A tak když přijde k vyhlídce víc lidí najednou, mohou se pokusit ji svou vahou rozhoupat.

Spustit audio