Nejlepší kávu vaří v Dánsku. Český turek je nebezpečný zabiják

4. srpen 2015

Sedněte si a dejte si šálek kávy. Dobrá káva má plnou chuť a krásně voní. Je to nápoj, který vás postaví na nohy a potěší vaše smysly. Jak poznáme, kde nám uvaří opravdu lahodnou kávu? Poradil nám odborník na přípravu teplých nápojů Jaroslav Petrouš.

Zkušenému odborníkovi často stačí pouhý pohled a už ví, s jakou kávou má co do činění. Vlastnosti nápoje jsou vidět také v čerstvě naplněném šálku. Při samostatné ochutnávce se srká. „Využíváme všechny chuťové pohárky, které na jazyku máme," říká Jaroslav Petrouš.

Kavárnu si nejdřív prohlédněte

Podle čeho se ale máme řídit my jako laici. Jak poznáme kavárnu, kde nám naservírují kvalitní kávu? V první řadě si prohlédněte místo, kde se káva připravuje. „Nejdřív se podívám na násypku na mlýnku. Když je mastná, jdu pryč," uvádí Jaroslav Petrouš. Káva obsahuje éterické oleje, které zanechávají stopy na stěnách násypky. Když je tam necháte, zažluknou. A nově přisypaná zrna pak během chvíle do sebe nasají všechny zápachy. Důsledky pocítíte na vlastním jazyku kávy, kterou jste si objednali.

Za své mluví i výbava provozovny. „Měla by tam být pákový přístroj s větším obsahem bojleru. To je garance toho, že káva bude připravena pod správným tlakem," radí Jaroslav Petrouš.

Kávovar na čerstvou kávu pro malé kanceláře

Kávová kultura v Česku ještě v plenkách. Ostatním zemím můžeme konkurovat jen stěží. Stále je u nás jen velmi málo míst, kde si můžeme vypít skutečně dobrou kávu. „Pro mě je největší kávová země Dánsko. Panuje tam špičková úroveň a mají vynikající úroveň vzdělávání. Svědčí o tom i výsledky na mistrovství světa. Dánové rok co rok obsazují ty nevyšší příčky," říká Jaroslav Petrouš.

Jak si připravit kávu doma

„Lidé jsou schopní investovat tisíce do automatických kávovarů. Ale z toho si nikdy dobrou kávu na bázi espressa nepřipravíte," tvrdí Jaroslav Petrouš. V takovém kávovaru je také zásobník na 200 – 300 gramů zrn. Jenomže jakmile obal otevřete, káva začne okamžitě stárnout. Natahuje do sebe okolní pachy a zbavuje se vlastních aromatických látek. Vy pak pijete nekvalitní a vyčpělý nápoj. Kávu skladujeme vakuově zabalenou, v temnu a při pokojové teplotě. „Nikdy nedávejte kávu do ledničky! Tím ji naprosto znehodnotíte," varuje Jaroslav Petrouš.

Důležité je samozřejmě i to, jakou kávu si koupíme. Ideální je zajít do specializované prodejny. Pořizujeme si menší množství max. 20 dkg. Podle námi vybraného druhu prodejce zvolí stupeň pražení a správnou hrubost mletí. Jak si kávu připravuje doma odborník?

French press

„Za svoji kariéru jsem měl doma nespočet kávovarů. Čím větší stroj, tím více se manželce zmenšovala kuchyňská linka na vaření. Momentálně ale ujíždím na čajích. Kávu si dám rád v dobré kavárně," usmívá se Jaroslav Petrouš.

Klasický český turek je jed!

Máte rádi kafíčko s poctivým lógrem? Raději se ho vzdejte. Zalévaná káva je totiž zabiják. „Opravdu je to nejjedovatější kafe, které můžete sami sobě nebo návštěvě připravit. Obsahuje spoustu karcinogenních látek," zdůrazňuje Jaroslav Petrouš. Vařící voda z konvice přepálí éterické oleje obsažené v kávě a vyrobí tak jedovatý nápoj.

„To nejkrásnější na zalévané kávě je to, že když ji zalijete, prvních pět vteřin krásně voní. Pak by se měla vzít a vylít," říká Jaroslav Petrouš a radí si dát tu práci a nachystat si pravou tradiční kávu v džezvě. Příprava pravé turecké kávy je obřad. Do studené vody nasypete extrémně jemnou „pudrovou kávu". Často se do ní přidává cukr, kardomom, chilli nebo jiné koření. Džezvu držíte nad plamenem a necháte ji třikrát vzkypět. „Jakmile začne probublávat a stoupat krusta nahoru konvičku stáhnete, sklepnete ji a celý proces opakujete. Připravená káva se přeleje do malých šálků. Je to velmi lahodný a silný nápoj," doporučuje Jaroslav Petrouš.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio