Nejlevnější letenka do Afriky

Chcete vidět pravou egyptskou mumii, poznat Viktoriiny vodopády nebo si prohlédnout tisíce let staré skalní rytiny afrických Křováků? Pak se vydejte se po stopách slavných cestovatelů našeho kraje!

Vaše východočeské výlety mohou být skutečně plné exotiky. Stačí zamířit do Holic, Litomyšle nebo Moravské Třebové. V jejich muzeích totiž poznáte příběhy lidí, kteří podnikli neskutečně dobrodružné výpravy. Přitom nikdy nezapomněli na místo, kde se narodili nebo žili a svým krajanům věnovali věci dnes už nevyčíslitelné hodnoty.

V Moravské Třebové uvidíte egyptskou princeznu

Je jí sice už tři tisíce let, pořád ale fascinuje vědce a samozřejmě všechny návštěvníky moravskotřebovského Muzea princezny. Pravou egyptskou mumii, která je známá jako princezna Hereret, věnoval v roce 1912 Moravské Třebové rodák Ludwig Holzmeister. Podnikl cestu kolem světa, nechal postavit budovu moravskotřebovského muzea a zásobil ho sbírkou mimoevropského umění.

Portér princezny Hereret vytvořený na základě výzkumu mmumie pomocí počítačové tomografie

Princezna Hereret je považována za nejkrásnější staroegyptskou mumii v Česku. Jde vůbec o první mumii, u které odborníci provedli 3D vizualizaci. A díky výzkumu pomocí počítačové tomografie si dnes můžeme udělat představu také o tom, jak kdysi tato žena mohla vypadat. Odborníci dokonce zjistili, jaké zdravotní problémy jí trápily. Vlastní mumii chrání původní obal, tzv. kartonáž, zdobená hieroglyfy. Ve speciální vitríně uvidíte i další dvě rakve z cedrového dřeva, ve kterých kdysi Hereret pochovali.

V moravskotřebovském muzeu si kromě mumie Hereret prohlédnete i další vzácné památky starého Egypta a také jedinečné artefakty, které Ludwig Holzmeister zakoupil v Indii nebo Japonsku. Mezi největší magnety sbírky japonského umění rozhodně patří čtyři samurajské meče. Jeden z nich má čepel z počátku 15. století.

Afrika v srdci Evropy

Holický rodák, lékař Emil Holub, byl první člověk na světě, který vytvořil mapu Viktoriiných vodopádů. Dostal se ještě dál do vnitrozemí černého kontinentu. Když jeho výpravu v roce 1886 přepadl divoký kmen Mašukulumbů, život mu prý zachránila svou duchapřítomností jeho žena Růžena Holubová. Ta Holicím věnovala část sbírek a pozůstalost po slavném cestovateli, které se staly základem dnešního Afrického muzea dr. Emila Holuba.

Část expozice v Africkém muzeu Dr. Emila Holuba s figurínou Křováka v popředí. Dr. Holub z Afriky přivezl vzácné památky umění původního afrického národa

Africké muzeum vám nabídne dokumentární filmy, ale také autentické předměty ze dvou afrických cest Emila Holuba, ať už jsou to části oblečení, pušky nebo nádobí. V expozici uvidíte exotická zvířata v životní velikosti, ale hlavně celou řadu velmi cenných předmětů, které vytvořili příslušníci domorodých kmenů Zambie nebo Zimbabwe. Ostatně, právě etnografické práce Dr. Emila Holuba jsou pro tyto země pramenem poznání jejich vlastní historie.

V Africe je Holická rokle!

V září 2005 byla před budovou Národního muzea v Zambii, ve městě Livingstone, odhalena kamenná busta cestovatele Emila Holuba. Na podzim roku 2016 před sochou stanul český cestovatel Vojtěch Hlásný z Býště. S podporou města Holic se totiž rozhodl uskutečnit cestu ve stopách Emila Holuba. Na historickém motocyklu „čezetě“ se vydal se do nitra afrického kontinentu a dojel až k místům, kde Emil Holub musel ukončit svoji druhou africkou výpravu.

Cestovatel Vojtěch Hlásný v Holické rokli, asi 80 km severně od města Kimberley u soutoku řek Vaal a Hart v Jihoafrické republice

Vojtěch Hlásný v Africe strávil sedm týdnů a urazil téměř osm tisíc kilometrů. Pátral po méně známých místech, které Emil Holub navštívil a snažil se dokonce objevit i Galulongu, místo, kde se Holub střetl s bojovným kmenem domorodých obyvatel. Poblíž soutoku řek Vaal a Hart v Jihoafrické republice, asi 80 km severně od města Kimberley, našel i Holickou rokli, kterou Dr. Emil Holub zmiňuje ve svém cestopise.

autor: BRA
Spustit audio