Nejškodlivější káva? Český turek a bezkofeinová

18. listopad 2016

Ještě před pár lety se Češi spokojili s mizernou kvalitou kávy. Dnes už jsou naše chuťové pohárky citlivější. Přesto je stále spousta chyb, které se při přípravě kávy dělají. Na co si dát pozor? V rozhlasové Radioporadně nám více řekl barista Jaroslav Petrouš.

Káva je spojená s pohodou. Pijeme ji na návštěvách, v kavárnách při setkání s přáteli, v práci při pauze, na obchodních schůzkách, doma po náročném dni. Už jenom proto by měla být dobrá, aby nám přinesla požitek.

Chcete někoho otrávit? Uvařte mu českého turka

Začneme tím největším nešvarem českých domácností. Český turek je tvrdý úder našemu zdraví. Přesto jeho obliba neklesá. „To je nesmrtelný nápoj. Evergreen napříč generacemi,“ usmívá se Jaroslav Petrouš. Jediné, co stojí za to, je jeho vůně. Až se ji nabažíte, raději tento nápoj vylijte, než byste ho pili.

Čtěte také

Co je na něm tak špatného? „Začíná to tím, že levná mletá káva je z produkce, která byla na plantážích napadená škůdci. Velké firmy ji skoupí, upraží, namelou a prodávají,“ uvádí Jaroslav Petrouš. Největší kámen úrazu je ale zalití kávy vařicí vodou, která ji promění v jed. Přepálí se éterické oleje a uvolní se karcinogenní látky. „Káva by nám přece měla pomáhat, a ne ubližovat,“ nabádá Jaroslav Petrouš.

Bezkofeinová káva – solidní dávka chemie

Možná jste i vy přešli na tuto variantu. Nechtěli jste se vzdát kávy, ale kofeinu ano. Napadlo vás ale, jak se vlastně kávová zrna zbavují kofeinu? U většiny produkce je to chemickou cestou. Hlavní slovo mají chemická rozpouštědla.

„Byl jsem v Itálii v továrně na bezkofeinovou kávu. Věřte, že jsem nikdy nenavštívil více zapáchající podnik. Rozhodně nikomu nedoporučuji pít něco, co bylo namáčené v chemikáliích,“ říká Jaroslav Petrouš. Před konzumací bezkofeinové kávy se ptejte, jakým způsobem byla kofeinu zbavena. Existuje totiž ještě přírodní cesta louhováním v horké vodě.

Skvělá káva doma

Úspěch začíná nákupem. Vyhněte se obloukem supermarketům. V každém městě existuje specializovaný obchůdek s kávou. Nebo hledejte na internetu. Fyzický nákup má tu výhodu, že vám zkušený prodavač rád poradí.

„Největší nepřítel kávy je světlo, vzduch a vlhkost. Proto si kupte rozumné množství, které jste schopní včas spotřebovat,“ radí Jaroslav Petrouš. Nesahejte po kilovém nebo půl kilovém balení. „Dejte přednost sáčkům po 100 nebo 200 gramech,“ uvádí Jaroslav Petrouš s tím, že kvalitu kávy zaručí vakuum. Nikdy nedávejte kávu do ledničky. Znehodnotíte ji.

Základem je kvalitní zrnková káva

Lepší je samozřejmě si kávu umlít až doma. Ovšem ne na čemkoliv. U automatických mlýnků je klíčové nastavení hrubosti mletí. „Musíte to vyzkoušet víckrát, než se trefíte. Ukazatelem správného nemletí je už zmíněná crema na povrchu,“ vysvětluje Jaroslav Petrouš. Jste-li skuteční gurmáni, stojí za to si kávu namlít ručně.

Čtěte také

Nezapomeňte, že je důležité váš stroj na espresso pravidelně čistit. Jinak v něm budou zůstávat přepálené oleje a to vám nápoj zkazí nejen chuťově. Hrozí i zdravotní potíže.

Káva z kapslí? Ano!

Možná vás to překvapí, ale barista Jaroslav Petrouš doporučuje na domácí použití kávové kapsle neboli pody. „Předemletá káva zavakuovaná v papírovém filtru uchovává dobře aromatické látky,“ říká Jaroslav Petrouš. Podle něj jsou kaple v České republice kontroverzní téma. On sám je ale doporučuje.

Najděte si správnou kavárnu

Sedíte v kavárně a přemýšlíte, jestli zrovna ve vámi vybraném lokále umí dobře připravit váš oblíbený kofeinový nápoj? Podívejte se na přístroj za barem. Je čistý? A co násypka na mlýnku? Pokud se leskne mastnotou, je něco špatně. Naservírovaný šálek ohodnoťte všemi smysly. Káva by měla vonět. Znakem kvalitního espressa je hustá crema, tedy béžová pěna. Měla by vydržet. Zadrží i cukr, kterým ji posypete.

autor: PRO
Spustit audio