Němčice: jak satelit čtyřikrát zvětšil malou vesnici

15. květen 2015

Nemají náves ani obecní hospodu a často chybí pošta i škola. A namísto ovcí a koz zkracují trávníky motorové sekačky. Tzv. satelitní městečka si uchovávají výlučně městský ráz i způsob života.

Mnohé obce v okolí Pardubic zažívají ale díky nim prudký stavební boom a příliv nových obyvatel.

Jak se oba tyhle světy spolu sžívají, tak nejen o tom natáčel v Němčicích u Kunětické hory redaktor Ondřej Wolf.

Dvojdomek jako kompromis

„Nám se tady žije dobře. Vzhledem k tomu, že jsem v současné době na rodičovské dovolené, je to úžasné v tom, že s malou můžeme vyběhnout, nedaleko je les. My jsme hledali nějaký kompromis mezi bydlením v paneláku nebo v cihlovém domě, ale zároveň jsme nechtěli obrovský rodinný domek. Tohle byla zlatá střední cesta,“ říká maminka z němčického satelitního městečka.

Dvojdomky v Němčicích na Pardubicku

Velké mínus je pro obyvatele, že v místě bydliště nemají prodejnu, kde by si koupili pečivo nebo denní tisk. Mamince z Němčic schází také mateřská školka.

Starousedlíci a "náplavy" se příliš nestýkají

Lokalita Rybník je poměrně daleko od části staré vesnice. Noví obyvatelé se se starousedlíky vídají párkrát do roka.

„Myslím si, že se starousedlíky se setkáváme na těch akcích, které pořádá obec, jako bylo teď pálení čarodějnic. Jinak se setkáváme minimálně," dodává obyvatelka satelitu.

Čtěte také

Němčice mají dvě tváře. Jednu reprezentuje původní část obce, tu novou potom lokalita v Rybníku, kde vzniklo jakési satelitní městečko s širokými ulicemi a několika desítkami řadových domů.

Němčice na Pardubicku

Čtyřikrát víc obyvatel

Ještě v roce 2005 měly Němčice kolem 150 obyvatel. V současnosti jich tu žije 600.

„Možná dobře, že to bylo takto rozetapováno, že lidé přibývali postupně a že se do té obce lépe zapracovali a přizpůsobili jsme se vzájemně sobě,“ říká nezávislý starosta Jaroslav Štěpánek.

A dodává: „Má to i svoje negativa. Obyvatelé nás tlačí do zajištění lepší dopravní obslužnosti. Chybí nám školka, to je hlavní problém. Myslím, že bychom tady školku měli mít.“

Místní odhadují, že by zde za pár let mohlo žít až 800 obyvatel. Obec kvůli přílivu mladých rodin s dětmi v současné době patří k nejmladším vesnicím Pardubického kraje.

autor: wol
Spustit audio