Nemocnice v Litomyšli nesehnala potřebné pediatry, koncem týdne zavře dětské oddělení

23. duben 2013

Nemocnice v Litomyšli stále nesehnala dětské lékaře, které potřebuje, ve čtvrtek proto uzavře dětské lůžkové oddělení. Bez pediatra nemůže fungovat ani porodnice, a tak vedení nemocnice na konec května plánuje i ukončení porodů. Zdá se, že situaci nezmění ani petice, pod kterou se podepsaly tisícovky lidí.

V litomyšlské nemocnici se teď rodí poslední desítky dětí, které budou mít v rodném listu napsáno místo narození Litomyšl. Po téměř stovce let se totiž v této nemocnici přestane rodit.

„Termín porodu mám 11. května a jsem ráda, že to stihnu tady,“ říká Marie Rajmanová ze Sebranic. „My už máme druhou holčičku a jsme velice spokojení se službami tady. Myslím si, že to bude škoda, pokud to tady zavřou,“ míní čerstvá maminka.

Gynekologicko-porodnické a novorozenecké oddělení se s největší pravděpodobností uzavřou na konci května. Litomyšlská porodnice si přitom vydobyla v posledních letech dobré jméno. A co se týká počtu porodů, v posledních letech dokonce získala prvenství nad Svitavami.

„V loňském roce zde přišlo na svět 572 miminek. Z toho velká část maminek, které právě vyhledají naší porodnici, je z oblastí, kde mají blíž jinou porodnici. Čili ať už jsou od Pardubic, z Ústecko-orlického okresu nebo ze Svitav či Moravské Třebové,“ dodává primář gynekologicko-porodnického oddělení Harald Čadílek.

Z České Třebové přijela do Litomyšle rodit například Romana Víchová. „Přijde mi to tady lepší. Docela mě mrzí, že to chtějí tady zavřít. V Ústí bude plno a dojíždět až do Svitav, je to blbé,“ říká.

Podobný názor má i personál novorozeneckého oddělení. Zdravotní sestra Alena Aplová tady s miminky strávila kus svého života. „Třicet let a mám tu práci hrozně ráda. Je mi to líto, že se to tady zavírá. Ještě nevíme, kam půjdeme. Ráda bych zůstala u miminek, ale situace je špatná ve všech nemocnicích,“ dodává.

Budeme muset dojíždět a strávíme tam půl dne

Ještě smutnější nálada panuje na dětském lůžkovém oddělení. To bude poslední malé pacienty kvůli nedostatku pediatrů naposledy přijímat už tento čtvrtek. „Víme, že jsme poslední pacienti,“ říká Monika Malinová ze Zálší u Chocně, která doprovází svoji nemocnou dceru. „Budeme muset dojíždět dál do nemocnice, do Svitav. Bude to trošku složitější,“ přiznává.

Marie Flídrová z Litomyšle byla jednou z pěti a půl tisíce lidí, kteří v posledních týdnech podepsali petici za zachování dětského oddělení a porodnice.

„Samozřejmě jsme nespokojeni, protože máme malé děti a budeme muset dojíždět do Svitav nebo do Ústí. Neumím si ale představit čekací doby tam, strávíme tam půl dne,“ vysvětluje.

Podle ředitele Nemocnice v Litomyšli Libora Vylíčila bude ve městě fungovat lékařská služba první pomoci, ale jen o víkendu. „V soboty, neděle a ve svátky mezi osmou třináctou hodinou.“ Ve všední dny od 15 hodin až do 7 do rána se rodiče budou muset obracet na Svitavskou nebo Orlickoústeckou nemocnici.

Jednání pokračují

Data uzavření dětského oddělení i omezení porodů jsou známá. Jednání s dětskými lékaři v regionu ale podle ředitele Libora Vylíčila stále pokračují.

„Jednáme i s okolními fakultními nemocnicemi o možnosti zajištění služeb na našem novorozeneckém oddělení, to znamená, že nejsou úplně vyčerpány všechny možnosti,“popisuje.

Vedení nemocnice podle něj chápe uzavření oddělení jako dočasné. „Dočasnost v naší republice znamená roky, ale věřím tomu, že stále bude možnost, nebudeme dělat zatím žádné úpravy, oddělení bude pouze zakonzervované,“ konstatuje.

Pokud by se nemocnici podařilo sehnat dětského specialistu, vrátili by se podle něj k činnosti dětského i novorozeneckého oddělení. "A nechali bychom restrukturalizační procesy na majiteli, tedy na kraji," doplňuje ředitel Libor Vylíčil.

Každopádně musí nemocnice v Litomyšli teď najít nové logo. To stávající, tedy ‘Nemocnice pro celou vaši rodinu‘ už za pár dní platit nebude.

autor: BRA
Spustit audio