Netradiční letní limonády z vlastní zahrádky
Bylinkářka Radka Svatošová z Pardubic Nemošic má zahradu s certifikátem Přírodní zahrada. To znamená, že na její zahradě mají rostliny svobodu, nepoužívají se žádné postřiky ani hnojiva.
Skoro všechno, co Radka vypěstuje, je jedlé. Vyzkoušeli jsme přírodní šťávy a limonády podle jejích receptů. Prim hrají denivky a růže.
Osvěžující šťáva z denivky
Květy oranžové nebo žluté denivky jsou zdravé a mají zajímavou chuť. Dobrá je kombinace denivky a pomeranče. Květy naplníme skleněnou konvici, přidáme vodu a na kousky pokrájený pomeranč včetně kůry, osladíme podle chuti medem. Pro pestrost můžeme přidat i lístky meduňky. Necháme macerovat v chladu do druhého dne. Šťáva má výbornou, lehce pikantní chuť.
Růžová limonáda
Skleněnou konvici naplníme okvětními plátky planých růží. Hodí se také růže stolistá, růže svraskalá nebo damašská. Chybu neuděláme, když použijeme voňavé zahradní růže.
Osladíme sirupem nebo trochou medu, dozdobíme citronem. Šťávu necháme v chladu macerovat do druhého dne. Má výraznou chuť a voní po růžích.
Perlivá limonáda z květů
Do limonád se hodí všechny jedlé květy. Můžeme je použít jednotlivě nebo různě kombinovat podle chuti. Hodí se růže, denivky, kopretiny, jetel, černý bez, šalvěj nebo lípa. Velmi hezkou barvu vytvoří vlčí máky. Osvěžující je také nať máty, meduňky, čechřice či mateřídoušky.
Potřebujeme:
tři litry odstáté vody, maličký kousek droždí, sto padesát gramů hnědého cukru, jeden bio citrón, dvě hrsti květů nebo listů.
Postup:
Ve velké zavařovací sklenici rozpustíme ve vlažné vodě cukr a droždí. Citrón rozkrájíme na malé kousky a spolu s květy či listy přidáme do sklenice. Lehce přiklopíme víčkem nebo přikryjeme proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Sklenici necháme jeden až dva dny stát na teplém místě. Občas zamícháme. Pak přes husté síto nebo vyvařenou utěrku obsah scedíme a dáme do chladu. Během pár dnů se vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý alkoholický nápoj.
Klasika z bezu na závěr
Potřebujeme:
Deset květů černého bezu, jeden citrón, čtyři litry vody, tři sta gramů cukru
Postup:
Vodu převaříme, necháme zchladnout a přidáme všechny přísady. Citrón pokrájíme a přidáme také. Dáme do pětilitrové sklenice za okno na slunce, převážeme gázou. Každý den promícháme. Po týdnu slijeme do lahví a necháme uležet ještě pár dní v chladu. Vznikne výborné, jemně perlivé „šampaňské“.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.