Nízké teploty mangu nesvědčí. Nechte ho dozrát v papírovém sáčku s banánem nebo jablkem
Mango je vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou sladkou, aromatickou chutí. To nejsladší na světě se pěstuje na Filipínách. Z našich obchodů si většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je skladovat, aby dozrály a nezačaly brzy hnít?
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní samo dozraje, nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mangu nesvědčí.
Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem na jeden den do papírového sáčku. Ostatně i na mangovníku se plody před dozráním ručně balí do novinového papíru.
Vyzkoušet můžete i trik z indické kuchyně, kde je mango oblíbenou surovinou. Nedozrálé plody tam celé zasypávají syrovou rýží – stačí je takto ponechat zhruba 6 hodin.
Mango je skvělou zásobárnou vitamínu C. 200 g čerstvého manga obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. A výborně chutná i sušené!
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.