Cuketové žemláky
Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových. Snad vám knedlíky s cuketou zachutnají!
Budete potřebovat:
- 5 rohlíků
- cuketa
- 1 polévková lžíce másla
- hrubá mouka podle potřeby
- mléko podle potřeby
- sůl
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
Postup:
- Rohlíky dva dny staré nakrájíme a necháme je na plechu ještě doschnout.
- Poté na másle osmahneme tak, aby krutonky zůstaly světlé.
- Osolíme, přidáme prášek do pečiva a dvě poctivé hrsti mouky a na sucho promícháme.
- Poté oloupeme a nastrouháme cuketu a přidáme do směsi.
- Chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu. Pokud je jí dost, mléko už nepřidáváme.
- Dále přidáme vejce.
- Promícháme a opět chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu, pak zase promícháme, opakujeme asi třikrát.
- Vypracujeme těsto, které lze rukou tvarovat, podle potřby přidáme mouku nebo mléko.
- Namočenou rukou tvarujeme koule, vaříme ve vodě asi 20 minut.
Související
-
Sekerková polévka
V pondělních apetýtových receptech nás v prázdninových měsících zajímá, jak vaří manželé Senohrábkovi.
-
Maminčino kuře
Bydlí na Znojemsku, jako manželé jsou spolu téměř 40 let a jejich společnou vášní je vaření. V apetýtových receptech vás opět zveme do kuchyně Josefa a Stanislavy.
-
Smaženky z jitrocele
Příroda je v plné síle a na louce se dá posbírat a zkonzumovat kde co. Dnes bude řeč o jitrocelu a tak si z něj něco dobrého připravíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.