Brokolicová polévka
V českém jídelníčku se stala brokolice oblíbenou až v průběhu 20. století. Hodí se do polévek, salátů i zapečených pokrmů. Výborná a našemu zdraví prospěšná je i v syrovém stavu.
Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Díky tomu prospívá například našemu srdci, kostem nebo i krvetvorbě.
Potřebujete:
- 1 brokolici
- 2 větší brambory
- 1 cibuli
- 125 ml smetany
- 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje (ne řepkový)
- sůl a pepř
- 2 rohlíky
- trochu másla
Postup:
- V kastrůlku rozpálíme olej.
- Poté přidáme cibuli a brambory nakrájené na kostičky.
- Společně osmahneme dozlatova.
- Následně přidáme nakrájenou brokolici a vše zalijeme litrem studené vody.
- Vaříme doměkka.
- Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
- Dále přidáme sůl a pepř a také smetanu.
- Krátce na mírně ohni ještě povaříme a také dochutíme podle libosti.
- Podáváme s osmahlými krutonky – připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.