Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
Květák patří mezi nejzdravější zeleninu. A to kromě jiného také proto, že je dobrým zdrojem vitamínu C. Jeho dostatečné množství v něm zůstává i po krátkém povaření.
Co budete potřebovat:
- 1 květák
- 100 g kešu oříšků
- 2 litry vody
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sušené majoránky
- 1 lžičku muškátového oříšku
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl, pepř a hrst čerstvé nasekané petrželky na ozdobení
Postup:
- Kešu oříšky si den dopředu namočíme.
- Květák omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Rozehřejeme kastrol a dáme do něj máslo.
- Květák krátce restujeme.
- Poté přidáme zázvor a také rozlámaný bujon.
- Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit.
- Až se květák uvaří, přidáme citronovou šťávu, kurkumu a také scezené kešu oříšky.
- Opět necháme krátce povařit.
- Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme majoránkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Podáváme ozdobené petrželkou.
Související
-
Cizrnový guláš
V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.
-
Brynzový koláč
Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.
-
Kapustové karbanátky se sýrem
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.