Dušená pohanka s mletým masem a dušenou zeleninou
V případě tohoto receptu platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.
Suroviny:
250 g pohanky
1 cibule
1 lžíce sádla
500 g mletého masa (vepřové, hovězí, drůbeží,..)
1 pórek
250 g žampiónů nebo hrst sušených hub
500 g zeleninové směsi (fazolky, květák, kapusta, hrášek,…), možno použít
i zeleninu mraženou
1 PL másla
1 lžičku tymiánu
1 bobkový list
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky a povaříme ji v osolené vodě cca 5 minut (čas se řídí podle druhu použité zeleniny). Poloměkkou zeleninu vyjmeme a necháme okapat. Vývar nevyléváme, použijeme ho na podlití.
Pohanku nasypeme do cedníku, prolijeme nejprve horkou a potom studenou vodou a necháme okapat. Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli spolu s mletým masem. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak přidáme na kolečka nakrájený pórek, na plátky nakrájené žampióny nebo sušené houby, předem namočené a vymačkané a vypranou a okapanou pohanku. Osolíme, přidáme bobkový list, tymián, zalijeme zeleninovým vývarem a pod poklicí dusíme do měkka cca 25 minut. Než pohanka změkne, připravíme si zeleninu. Tu podusíme na rozpuštěném másle, lehce osolíme a více nekořeníme. Použijeme-li zeleninu mraženou tak tu nemusíme předem vařit.
Každou porci pohanky s masem doplníme dušenou zeleninou, jak je patrno z fotografie.
Celková doba přípravy cca 1 hodina, recept je na 4 – 6 porcí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.