Jemný koláč s ovocem
Je čas prázdnin a dovolených, dozrává sezónní ovoce. Zkusme připravit trochu jiný ovocný zákusek, než na jaké jsme zvyklí. Tento je velmi jemný, nadýchaný, a jak by řekl Zdeněk Troška „je to jako nebe v hubě“. Dovolím si tvrdit, že tento koláč plně nahradí dort.
- Suroviny na spodní těsto: 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- citronová kůra a šťáva
- Suroviny na druhé těsto: 250 g mascarpone
- 125 g zakysané smetany
- 80 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
- 600 g ovoce (třešně, višně, meruňky, rybíz,…)
Z uvedených surovin na spodní těsto vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce půl hodiny odpočinout.
Pekáč o velikosti 30 x 40 cm lehce vymastíme, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme, přeneseme na dno pekáče a zapečeme 10 minut při 180 °C.
Mezitím připravíme druhé těsto: Mascarpone, smetanu, žloutky, škrob a cukr našleháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu, která je dost řídká, nalijeme na zapečené těsto a hustě poklademe zvoleným očištěným ovocem. Větší ovoce, jako třeba meruňky, můžeme nakrájet.
Při 160–170 °C pečeme 30 minut.
Prochladlý koláč pocukrujeme a servírujeme. Vylepšit můžeme šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.