Kus vařeného vola
Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století. V běžném provozu si můžete užít i exkurzi v pivovaru a přivonět k různým druhům chmelu.
Následující recept s lidovým názvem nám poskytl pan Miroslav Harašta.
Budete potřebovat:
- 800 g hovězích žeber
- 4 mrkve
- 3 petržele
- 2 velké cibule
- lžíci soli
- špetku pepře
- nové koření a bobkový list
- 1 strouhaný křen
- 800 g brambor
- špetku soli
- špetku mletého kmínu
- 1 lžíci oleje
Postup:
- Z hovězích žeber a kořenové zeleniny připravíme vývar, který je nutno vařit minimálně 5 hodin.
- Po dovaření vytáhneme hovězí maso a oddělíme od kosti.
- Jakmile maso vychladne, nakrájíme ho na porce.
- Takto připravené maso vložíme spolu s nakrájenou zeleninou do hrnce, kde ho podlijeme vývarem a necháme povařit.
- Povařené maso jako první vložíme do hluboké misky.
- Na maso položíme zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme strouhaný křen a posypeme zelenou petrželkou.
- Mezitím si nastrouháme brambory, které osolíme a přidáme mletý kmín.
- Nastrouhané brambory orestujeme na oleji na pánvi a podáváme je k masu jako přílohu.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Grilovaná vepřová žebra
Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.
-
Krůtí na liškách
Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.
-
Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.