Polévka ze sterilovaných fazolových lusků
Velký pátek připomíná ukřižování Krista a ten den by se měl dodržovat největší půst. Nejčastěji se na Velký pátek jedly různé kaše nebo syté polévky, protože bylo povoleno konzumovat jen jeden pokrm za den.
- 1 větší konzerva fazolových lusků (720 ml)
- 1 cibule
- 50 g másla
- 5 lžic hladké mouky
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- sůl
- 4 zastřená vejce (nebo vařená naměkko)
- petrželka nebo kopr
- na dochucení citronová šťáva a cukr
Fazolové lusky necháme na cedníku okapat. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme mouku a připravíme světlou cibulovou jíšku. Tu rozředíme chladným zeleninovým vývarem, který přiléváme pomalu a dobře promícháváme, nejlépe metličkou. Do tohoto základu vložíme okapané fazolky, osolíme a povaříme cca 10 minut. Nakonec plévku zalijeme smetanou, podle chuti osladíme a okyselíme. Přivedeme k varu a dále už nevaříme. Polévku podáváme se zastřenými vejci, ozdobené petrželkou nebo koprem.
K přípravě polévky můžeme použít také čerstvé nebo mražené fazolky. Postup je stejný, jen před přípravou je povaříme doměkka.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.