Dýňové rizoto
K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.
Co budete potřebovat?
- 1 velkou cibuli (najemno nakrájenou)
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 150 g slaniny nakrájené na kostičky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 500 g rýže (nejlépe kulatozrnné)
- ½ dýně hokaido nakrájené na kostičky
- 1 snítku šalvěje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 70 g strouhaného parmezánu
- špetku soli a pepře
Postup:
- V kastrolu rozehřejte olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek.
- Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní.
- Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
- Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj.
- Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky. Další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte.
- S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená na skus, trvá to 20 minut.
- Během vaření dochuťte solí a pepřem.
- Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán, mělo by zůstat mírně tekuté.
- Rizoto italského typu se neohřívá, vždy vše snězte, protože krémová konzistence se ztratí.
Tip: Pokud vám zůstane zbytek rizota, vmíchejte do něj syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarujte placičky a ty opečte na rozpáleném oleji.
Související
-
Krkovička na medu
Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka