Vánoční punč z červeného vína. Starý nápoj a stovky variant
Punč je název pro široké spektrum nápojů. Pochází z Indie, odkud byl v 17. století dovezen do Anglie a rozšířil se po celé Evropě. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a znamená pět. Původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. V současnosti známe a dovedeme připravit mnoho druhů punče.
- 250 ml vody
- 1 pomeranč (velkého stačí polovina)
- citrónová kůra z ½ citrónu
- 1 vrchovatá lžíce v rumu naložených rozinek
- kousek celé skořice
- 3 hřebíčky
- 250 g cukru
- 1 dl trochu rumu nebo brandy
- 1 litr tmavého červeného vína
V hrnci svaříme vodu společně se 150 g kostkového cukru, omytým, na plátky nakrájeným pomerančem i s kůrou, citrónovou kůrou a kořením. Když se cukr rozpustí, přilijeme víno a rum či brandy. Zahříváme těsně pod bod varu. Nesmí se vařit! Z punče odstraníme koření a citronovou kůru, rozinky a plátky pomeranče ponecháme. Místo vína a tvrdého alkoholu můžeme použít ovocné čaje a džusy. Je to skvělá varianta pro děti a abstinenty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.