Višňová bublanina ze smetanového těsta

Poslechněte si recept na další vynikající sezónní moučník
Ještě dozrávají višně a to je surovina, která je nazaměnitelná pro přípravu bublaniny. Bublanina s třešněmi je báječná, ale višně jsou višně. Moučník z nich je pikantnější.
- 2 celá vejce
- 2 dl cukru (práškový nebo krupice)
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl polohrubé mouky
- 2 dl hladké mouky
- ½ dl rozpuštěného másla
- 2 dl zakysané smetany
- 1 - 2 štamprličky vaječného likéru
- 1 pečící prášek
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče nebo plechu
- cca 600 g višní
- event. ovocný sirup
Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo jiné formy.
Celý povrch poklademe višněmi, které jsme předem omyli, osušili a zbavili stopek. Višně můžeme obalit v polohrubé mouce, aby nepadaly při pečení ke dnu.
Poté vložíme do mírně vyhřáté trouby a při cca 160°C pečeme do růžova. Prochladlou bublaninu nakrájíme na porce a pocukrujeme. Můžeme ji podávat také politou ovocnou šťávou., přizdobit různými polevami nebo posypat drobenkou. Záleží na vás.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.