Nová alba: Tara Fuki, Youcoco a Toxique

30. září 2010

Desítka jako desetistupňové pivo, desítka jako pokutový kop ve fotbale, desítka jako deset let existence osobitého dua Tara Fuki. A protože kulaté výročí si žádá oslavu, Andrea Konstankiewicz-Nazir a Dorota Barová přináší nové album Sens. Najdeme na něm osm písní a dvě improvizace. Texty jsou v polštině – to není u Tara Fuki novinka – dva texty jsou od polského básníka Krzysztofa Kamila Baczyńského, žijícího za 2. světové války ve Varšavě. Hudebně se Tara Fuki vrací spíše do své minulosti. Místo hostů jako tomu bylo na předchozí desce Auris, si tentokráte vystačí se svými nástroji – hlasy, violoncellem a perkusivními nástroji. Ještě dodám, že křest nového alba Sens proběhne na čtyřech koncertech v Praze, dvakrát v Brně a Kuřimi. Kmotrou bude Lenka Dusilová.

Už dlouho jsem nelyšel, tak syrově a rozevlátě znějící desku, jako tomu je v případě debutu slovenských You Coco. Naživo jsou Radmila K. a Ria B jako utržené ze řetězu a koncertní energii se holkám povedlo přenést i na album Big Now. Třináct skladeb obléká syrové koncertní verze do jednoduchých, ale funkčních aranží – něčekejte žádné kudrlinky, You Coco si vystačí s kytarou, basou, bicími a ležérním zpěvem. Nejen díky té poslední charakteristice si vysloužili přirovnání k PJ Harvey. Holky o své hudbě říkají, že to je autentický melodický hluk, ale já si myslím, že to jsou po čertech dobré písničky.

02096798.jpeg

Posloucháte Neon na Českém rozhlasu a ochutnávku z nových Toxique, kteří svou druhou desku nazvali Outlet People. Ale tohle není hudba z výprodeje, Klára Vytisková a její chlapci nás zvou do luxusního butiku, ve kterém je místo na silné a přitom neprvoplánové melodie. Už to není takové retro, jako tomu bylo v minulosti, i té kabaretnosti přeci jen trochu ubylo. Toxique se pro tentokráte nechali ovlivnit módní elektro popovou vlnou. Další znaky – jako svébytný projev Vytiskové, kvalitní zvuk a originální design všeho – zůstaly.

Toxique na fotografii Jana Saudka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.